-----------------------------------
AdrianBot
02 Apr 2020 18:09

HELP! Femeia o zis ca pot cheltui bani pe echipament
-----------------------------------
Va salut,

Adi aci. Am inceput cu o prastie de "telescop" primit cadou de la un prieten. Apoi am cumparat un binoclu pt astro, apoi un MAK de 127. De vreo 2 ani il urmaresc pe tipul de la AstroBackyard si de vreo 2 luni imi ingheata chilotii pe balcon incercand sa scot ceva din expuneri de 20 de secunde cu un mirorless Sony A6000 si-al sau obiectiv cu care a venit. N-am reusit mai nimic, ca asa de rar reusesc sa focusez... Noob.

Cum ziceam si in titlu - femeia mi-o zis azi ca pot cheltui niste bani sa-mi iau echipament ca lumea, sa nu o mai frec la melodie si sa nu ma mai vada trist ca mi-am gasit o pasiune si abia dupa am realizat cat e de costisitoare. 

Asadar, am nevoie de sfatul vostru. Feedback la lista de mai jos, sau stearsa toata si input-uri folositoare. Bugetul de care stie femeia ii 6.000 RON, dar mai gasesc eu 2 Eminescu pe ici-colo. 

Optiunea 1:
- EQ5-PRO cu GOTO
- Reductor focala pt MAK
- ToupTek Camera G3M-178-C Color 

Optiunea 2:
- EQ3-PRO cu GOTO
- TS Optics Refractor acromat AP 70/420 ED OTA

Optiunea 3:
- EQ5-PRO cu GOTO
- Reductor focala pt MAK
- TS Optics Refractor acromat AP 70/420 ED OTA

Optiunea 3 e aia care-mi da maxim la portofel, dar m-oi descurca cumva. 

Intrebari:
- Pt focus imi trebuie un Bahtinov Mask, asa-i?
- In fiecare wishlist am pus cate un Omegon Filtru pentru poluare luminoasa 2", caci pana nu trece pandemia va trebui sa ma multumesc cu balconul. Ii ok sau trebe altceva? 
- Asa-i ca am inteles bine ca-i mai usor la inceput sa tragi wide si abia dupa ce ai prins ceva experienta sa treci pe tuburi mai mari?
- In specificatiile MAK-ului scrie c-ar fi bun si pentru AP. Chiar e?
- Ce altceva imi lipseste din lista?

Pe termen mediu (aprox 2 ani), o sa stau la casa, intr-un sat la vreo 20 km de oras, in varful unui deal, moment in care probabil numa' asta o sa fac dupa job.  

Nu am cuvinte sa descriu aprecierea in schimbul sfaturilor folositoare, dar pot promite ca la star party-uri pot aduce alcool bun (caci femeia lucra la o firma importatoare de alcool). 

Multumesc tare mult, si-mi cer scuze daca am uitat sa mentionez vreun aspect important!
L.E. Numa' pe astroshop m-am uitat, caci par sa aiba cele mai ok preturi din Ro.