-----------------------------------
jimao22
30 Mar 2020 10:17

M42 cu set-up-ul meu ultrausor
-----------------------------------
Poza de mai jos este incercarea de prelucrare folosind HDR - High Dynamic Range - la M42 (cred ca singura nebuloasa care necesita o astfel de abordare, pe aici pe la noi, in emisfera nordica). 
Am avut ca punct de plecare imaginile facute in 17 martie a.c., folosind monturica iOptron Skyguider PRO, noua prisma ecuatoriala de la Vixen pentru aceasta montura (o sa fac un mic review la aceasta prisma ecuatoriala, fiindca este chiar o piesa de echipament exceptionala), luneta Omegon de 66 mm si camera ATIK 460EX. Punerea in pol am facut-o cu camera PoleMaster, careia i-am facut o adaptare prin care o pot muta de la o montura la alta.
Toate pozele au fost facute fara ghidaj (bine , unele nu ar fia avut nevoie de ghidaj oricum), dupa cum urmeaza: 99 x 1 sec, 48 x 10 sec si 28 x 60 sec.

Am pus mai jos rezultatul prelucrarilor, folosind urmatorul workflow:
- achizitie, calibrare cu dark, flat, bias si stack individual pe acelasi timp de expunere - MaximDL
- aliniere pe stele pentru cele 3 cadre de 1, 10 si 60sec , HDR Compozition, Histogram Transformation si HDR Multiscale Transform - PixInsight
- Contrast, Deconvolutie, Sharpening, Denoise - StarTools

A fost de pretentioasa si laborioasa prelucrarea, urmand toti acesti pasi si nu a fost singura varianta de prelucrare, dar a fost cu siguranta cea mai buna. 

L-am avut "alaturi" de mine pe CUBIX (George Vanturis) si prelucrarile facute in doi au fost mult mai productive si mai putin plictisitoare, iar rezultatul mai bun cu siguranta.