-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Mar 2020 19:54


-----------------------------------
Vineri 27 Martie a.c.,dupa ce ''am terminat-o'' cu Venus ... (am zis ''cu'' nu ''pe'')... am observat Luna pe care am vazut detalii foarte multe.
Am folosit dobsonianul de 200mm.
Cand fac observatii generale , m-am obisnuit in ultimele luni sa folosesc doar doua oculare :LV 30mm pentru 41x si Mark III zoom de la 24mm la 8mm ,pentru 51x la 154x.
Este foarte comod sa observ asa deoarece ambele sunt pe format 2'' si acopera gama de mariri de la 41x la 154x ,si campuri efective de la 88 minute la 23 minute de arc.
Pe Luna se vedeau multe detalii atat la Est,pe fasia ingusta luminata de Soare dar  si in partea vestica a Lunii ,aflata in noapte.
Nu ma pricep la Selenografie dar cred ca am identificat - dupa atlasul lui Rukl- Mare Frigoris ,Mare Humorum si craterele Aristarchus si Copernicus.
Se vedeau multe altele ...mais je ne sais pas.
Lumina cenusie a Lunii a fost foarte luminoasa in aceasta perioada,bine vizibila si  cu ochiul liber.

Apoi am parcurs secventa lui Lockyer : am rezolvat si separat Mintaka (floare la ureche),Lambda Ori ca tripla ,Rigel,Sigma Ori  cu trei companioni si dubla invecinata (parca STF 761?) , Zeta Ori ca tripla , 52 Ori frumos rezolvata cu spatiu negru de catre ocularul zoom la 154x.

Candva dupa ora 21,cineva a tras apa si am fost intrerupt de trecerea unui grup din budele zburatoare ale lui Muskoi.Au traversat Auriga ale carei stele ,cu exceptia lui Capella, au fost vax albina ca stralucire pe langa vopsitele si ecologicele marelui geniu in pustiu.
Cu semnul pacii afisat la toate membrele mele articulate ,i-am transmis niste frumoase urari din folclorul tribului meu si apoi m-am intors la ale mele.

A urmat apoi dubla subarc STF 1126 de la Est de Procyon cu o separatie de 0.82'',excelent rezolvata la 246x.

Propus sau Bu 1008 ,este o dubla dificila nu prin separatia ''foarte civilizata'' de 1.61'' ci prin Delta mag = 2.6mv.A fost superb rezolvata la 246x +filtru Skyglow ,lucru pe care pot sa-l spun despre putine dintre dublele lui Burnham ,majoritatea niste ''rupe oase''.

N-am mai vazut cam de multisor,din oras, roiul deschis NGC 2158 de langa M35.
Nu a fost prea aratos nici de aceasta data :cinci-sase stele vizibile cu vedere directa si ceata luminoasa palida.

Am cheltuit mult timp ca sa gasesc si sa vad ''Galactic Wanderer/ Pribeagul galactic'' adica roiul globular NGC 2419 din Lynx.
Gasit cu mare greutate pe un cer plin de o pacla ,mazga ,ceata sau ce o fi ...roiul acesta s-a vazut foarte ,foarte...as putea continua inca mult asa ...slab luminos.Imediat la Sud de roi am localizat doua stelute extrem de slabe , bune pentru focalizare : vezi stelele,sunt sanse sa se vada bagabontul de roi.
Daca nu,nu. 

Mi-am mutat telescopul astfel ca sa pot sa cotrobaiesc prin Ursa Mare.
Am vazut planetara M97 foaaaarte palida si ea ,fara filtru.

M-am pregatit apoi sa rezolv steaua dubla subarc STT 235 din UMa.
Eram cu ochiul lipit la ocularul cautatorului RACII 9x50mm al carui reticul tintea STT 235  cand s-a intamplat...

...pur si simplu am vazut o procesiune (sau un  grup) de obiecte zburatoare neidentificate.
Voi descrie intr-un topic separat ceea ce am vazut, dupa ce fac vreo doua schite.

Am rezolvat fara probleme STT 235 dar  fiind prea bulversat ,mi-am strans jucariile si am intrat in casa.

Mircea