-----------------------------------
dmtr69
25 Mar 2020 15:42


-----------------------------------
L-am vazut, dar este prea scump. Si cu trei lasere colimate implica de trei ori mai multe sanse  de decolimare si eroare. Prinderea oglinzii este tot in focuser, care poate sa nu fie colimat cu primara, iar strangerea in focuser de cele mai multe ori duce la inclinare. Daca ai tine telescopul vertical, cu focuserul sus si sa lasi oglinda sa stea prin propria greutate, fara sa o strangi, cred ca ar merge mai bine.
 Problema inclinarii este si la sistemul propus de mine. Sunt prea multe puncte de flexare: focuserul, strangerea prelungitorului in focuser, strangerea colimatorului in prelungitor, strangerea lunetei in colimatorul-adaptor, strangerea ocularului in luneta, strangerea camerei. Sistemul fiind lung, atunci cand este folosit la orizontala (pentru ajustarea primarei ci tubul-diafragma desfiletat), greutatea poate introduce inclinare suplimentara in toate punctele de flexare. Subliniez inca o data cat de importanta este executarea colimarii fara focuser pentru orice sistem- laser, Tak, etc.- iar apoi montarea acestuia si colimarea lui
 Eu am prezentat sistemul de mai sus doar ca pe o idee, ce poate fi imbunatatita de cei cu resurse ( sa scapi de adaptoarele cu strangere) si realizarea lui monobloc sau numai cu filete. Din testele mele, cea mai critica la executie este realizarea perfecta a colimatorului (gaura de vizualigare sa fie exact in centru, se verifica prin rotire)iar strangerea acestuia in prelungitor si a acestuia in focuser sa nu deplaseze lateral gaura. De aceea la prima testare, cu focuserul sus, imaginea a fost centrata, iar apoi cand a trebuit sa strang adaptoarele, cu telescopul orizontal, gaura de vizualizare a aparut deplasata fata de inelul secundarei.