-----------------------------------
tudor
18 Mar 2020 14:45


-----------------------------------
Binoclul SkymasterPRO 15x70 vs Binoclul Zeiss-ul Conquest HD 10x42 vs Luneta terestra TS 20x60x60. 


Majoritatea, in mod corect si normal, compara instrumente din aceeasi gama de pret si specificatii. Se pune extrem de rar problema sa se compare instrumente cu specificatii complet diferite si din sectoare de pret diferite. Dar eu  in totdeauna am fost atras de aceste comparatii atipice pe care nu le poti gasii usor pe net si pe care le gasesc totusi foarte interesante si instructive.
Astfel ieri noapte pe balcon am scos  putin la o "alergare" scurta cateva mici instrumente. 
Tintele au fost Andromeda si Venus.

Andromeda (aprox 25 grade altitudine)
Binoclul SkymasterPRO 15x70 l-am folosit initial din mana, dar odata stabilizat pe trepied a aratat Andromeda si stelele invecinate mult mai bine. Asa ca in comparatiile de mai jos acest binoclu a fost folosit doar de pe trepied. In schimb Zeiss-ul Conquest HD 10x42 l-am folosit in aceste comparatii doar din mana, pentru ca asa e modul in care il voi folosii mai in orice situatie, fiind un binoclu destul de compact. Astfel Zeiss-ul a aratat o Andromeda aproape similara cu binoclul mai mare dar mai putin extinsa decat prin Celestron si cu un fundal mai intunecos. S-au vazut aproape aceleasi numar de stele care s-au vazut prin 15x70, dar mai anevoios si doar unele cu vedere indirecta. 
Luneta terestra TS 20x60x60 de pe trepied la 20x a arat Andromeda cel mai greu din grup, la limita vederii directe. Nebulozitatea galaxiei fiind mai putin extinsa si foarte putin luminoasa. Am fost curios si am adus doar pentru putin timp in comparatie pe micul Nikon HG 8x32 L, care pana si el "mi-a arat" galaxia mai usor decat luneta terestra! Probleme cu transmisia luminii la aceasta luneta. Sa nu uitam ca aceasta luneta compacta este de fapt jumatate de binoclu, avand si ea o prisma incorporata in drumul optic pentru ocularul inclinat la 45grade.

Venus (aprox 30 grade altitudine)
Aici Zeiss-ul isi ia revansa din plin fata de Celestron. Chiar daca are doar o putere de 10x si folosit doar din mana, am ramas uimit cum planeta prin binoclul german isi arata faza de 50% foarte curat. Totusi, imaginea fiind foarte mica, trebuia sa ma uit  cu foarte mare bagare de seama si sa focusez exact incat sa pot sa vad clar o jumatate mica de Venus (aprox. 50% faza) !!! In schimb prin Celestron, chiar daca are o putere mai mare (15x) ca a Zeiss-ului, Venusul se vedea doar ca o sfera luminoasa foarte putin deformata. Acest lucru cred ca e datorat astigmatismului observat la binoclul mai mare dar si luminozitatii mai mari (70mm) care face sa straluceasca planeta prea mult pentru puterea 15x (oricum mica pentru o planeta).
Luneta terestra TS 20x60x60 si ea si-a luat un pic revansa in fata Celestronului pentru ca a aratat Venusul mai bine ca 15x70, putand fi intrezarita mai bine faza de 50% a planetei datorita puterii putin mai mari 20x. Dar tot Zeiss-ul la 10x este marea surpriza in acest test aratand cel mai "curat" Venus chiar daca mai mic. Evident luneta are si avantajul mai multor puteri. Astfel la o putere mai mare (de exemplu 40x sau 60x) faza planetei se vedea perfect chiar daca isi faceau aparitia aberatiile cromatice.

Concluzii
Nu este de mirare ca cel mai luminios instrument din grup este Celestron SkymasterPRO 10x70 fiind un binoclu mare. Cu el pot fi mai usor reperate obiecte DSO mai putin luminoase.

Luneta TS 20x20x60 la DSO are ceva probleme avand transmisia luminii cea mai scazuta din grup. In schimb la planete, unde luminozitatea nu mai conteaza asa de mult, se comporta bine avand o definitie foarte buna.

 Zeiss Conquest HD 10x42 consider ca detine media avantajelor celorlalte doua instrumete din grup. Astfel definitia si corectia optica o are cea mai buna din grup. Si luminozitatea este surprinzator de buna pentru diametrul lui mic de 42mm avand o transmisie a luminii exceptionala (93% in lungimea de unda de verde in multe teste de pe net). Toate acestea intr-un volum compact si portabil fac sa fie binoclul cel mai des folosit de mine.