-----------------------------------
iulian90
20 Feb 2020 22:14


-----------------------------------
Multumesc tuturor pentru felicitari. :) 

Nici eu nu a modifica Seben-ul de 150mm, mai bine il las asa, mai ales ca corectorul este calculat bine pentru acest instrument, cu barlow nu stiu daca ar merge in locul corectorului, si daca ar corecta totusi aberatia de sfercitate, ar face-o la o alta distanta fata de oglinda primara, care daca ar fi mai mica de 440mm, ar determina focuserul sa intre in fascicolul incident de lumina si ar strica calitatea imaginii, in plus de asta, planul focal ar fi mutat fie mai inauntru, fie prea in exteriorul cursei focuserului si ar fi iarasi naspa cu reglajul de focus. 
In privinta telescopului Optus , da, cred ca ar merita si el o montura mai buna, poate una tip Penelopa sau din fitinguri metalice (un teu si cateva nipluri fixate pe trepiedul original in locul furcii), o sa-i modific montura anul acesta. Reflectorul de 114mm se descurca bine pe acutala montura Dobson, pe care  de obicei o pun pe trepiedul pe care am asezat reflectorul Seben cand am facut pozele de mai sus.

La observatii solare am filtrul pentru telescopul de 114mm si prisma solara DIY pentru luneta de 45/550mm. Observatiile prin telescopul de 114mm cu filtrul solar am vazut ca sunt mai interesante decat cele efectuate prin luneta de 45mm cu prisma solara, imaginea nu mai este verzuie ci alba si mai luminoasa prin filtrul solar.