-----------------------------------
metalgibson
17 Feb 2020 00:13


-----------------------------------
Oho Mircea ,mai intrecut!

Eu la fel am iesit astazi cu telescopul pe la 20:20 , cam frig dar rabdator.

Numai am instalat telescopul si am vrut sa Sincronizez telefonul cu Montura  s-au apropiat un cuplu tinar de mine,si au inceput sa ma intrebe ,cit costa ,ce se vede..etc,  
Le-am povestit cum lucreaza montura,cum se conecteaza la telefon,prin ce programa, si nici nu m-am asteptat ca ei cunosc de stelarium , le-am spus ca folosesc un fel de stelarium pe telefon-Skyportal Celestron care se conecteaza prin Modulul Skyportal wifi Adapter ... asa si nu s-a conectat montura la telefon si ca sa le arat cite ceva rapid,am conectat telecomanda NexStar si fara Aliniere am indreptat telescopul spre M42 Orion, intii le-am arat cu mina unde se afla si ca acel loc ascunde o nebuloasa frumoasa care va fi ca o pata sura,insa se vor deosebi diferite nunate de sur (nouri) .
Ambii au ramas frapati cind sau uitat prin ocular,le-am sfatuit sa caute in internet nebuloasa Orion si sa o vada in culori si sa faca asociere intre cum au vazuto prin telescop!
Mi-au cerut datele de contact si m-au intrebat daca mai ies saptamina asta ,ca vor sa mai aduca un baiat care e fan de stele..Apoi au plecat,iar eu am ramas sa calatoresc printre stele.
 Am incercat sa caut Uranus insa asa si nu am dat de el ,apoi am indreptat spre Pleade le-am savurat din plin ,apoi am mers in zona intre Pleade si Orion, unde am dat de un roi de stele Hyades . apropo Mircea am observat mai multe stele duble in seara asta! 
Dupa Hyades m-am dus la indureratul nostru  Gigant rosu Betelgeuse care zilele astea si-a schimbat forma si si-a perdut 35% din luminozitate ,e in stare de boala!
De la el m-am mutat mai spre vale la Sirius ! aici eu am stat foarte mult uitinduma la frumusetea lui alba ,stralucitoare, care parca pulsa,ba mai aprins ,ba mai putin aprins,extraordinar de frumos, iata aici Mircea ai destins dubla Sirius A, Sirius B ?
Am mai umblat pe cer uitinduma la roiuri deschise de stele,pina cind ochii au inceput sa lacrimeze de la vintul rece. Am strins Telescopul si am plecat acasa la un ceai fierbinte.