-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Feb 2020 16:12


-----------------------------------
Multumim Igor pentru link !

Zis si facut !
Am iesit sub cer la ora 22.
Am notat un total de 24 de obiecte observate.

*Am inceput cu ''recapitularea lectiei de ora trecuta'' unde am reobservat stelele duble STF 1694 / HR 4893 cu separatia de 22'' si PIN 6 /HR 4693 cu separatie de 43''.
Mi-a fost asa de dor de aceste doua duble lejere deoarece cam pe la jumatatea distantei dintre ele am revazut nebuloasa planetara IC 3568 / Lemon Slice  de 11.1 mv ,vazuta ca o mica pata cetoasa ,usor mai luminoasa spre centru.Sunt sigur ca o voi vedea si cu luneta de 90mm.

*Dar nimeni nu ma impiedica sa arunc o privire imprejur asa ca am observat si STF 1625 din vecinatatea lui PIN 6.
Azi am vazut ca am ratat KUI 61/ HR 5009 , o dubla de colectie de 6.4mv si 9.1mv si separatia de 1''.... :cry:  :cry:  :cry: Aceasta este varful unui triunghi isoscel avand STF 1694 si PIN 6 ca baza.

*Am mutat apoi frontul in Cainii de Vanatoare unde am observat galaxia M94 care era abia vizibila in cautatorul 9x50mm.In reflectorul de 200mm este un obiect cetos,eliptic si luminos.
''Nu stiu altii cum sunt...'' zicea Ion Creanga dar M63 mie imi pare la fiecare observatie a fi o galaxie categoric mai slab luminoasa decat M94.Voi cum le vedeti ?
A urmat apoi galaxia canibala NGC 4490/Cocoon Galaxy ,foarte usor de gasit si bine vizibila deja la 41x in ocularul LV 30mm.Din victima sa insa ,NGC 4485 n-am vazut urma.O fi fost pacla atmosferica de vina,nu cred ca ospatul s-a terminat.
Nu departe spre Nord-Vest am gasit cu usurinta si am vazut galaxia NGC 4449 ,cam jumatate ca marime aparenta fata de M94 si M63.
Desigur M51-NGC 5194 nu puteau lipsi din...lista ,era sa zic ''meniu'' dar canibalismul e la mare moda in lumea galaxiilor ,asa ca mai bine evit termenul.Si acolo cam asta pare sa se intample.

*Mi-am incheiat socotelile in CVn prin observarea stelei carbon ''La Superba''/Y CVn cu indice de culoare 3.Cred ca indicii de culoare se dau pe pile , R Lep mie imi pare mult mai ''colorat'' ,mai ''sangeriu'' decat La Superba.

*Am observat apoi galaxii in Leul ,era normal sa incep cu tripleta M65-M66-NGC 3628.Ca de obicei,la mariri mici,tripleta devine dubleta si se vad numai M65-M66.Dar (dupa multe ore de cotrobait dupa cea de a treia galaxie NGC 3628 ) stiam unde sa privesc ...''la fix''.
La 154x,in ocularul Baader zoom Mark III,NGC 3268 se vedea neasteptat de mare ,fusiforma si inclinata pe diagonala campului din cauza inaltimii inca mici a constelatiei.In preajma meridianului , fusul galaxiei trebuie sa apara -mai mult sau mai putin - orizontal.
Intre Theta Leo si Delta Leo am vazut doua galaxii dar ,pana la urma,am observat doar una :minuscula NGC 3607 de 2.4'x2.2' la 12.76mv -conf. Stellarium.Desi are o stralucire de suprafata ''de speriat'' la 14.5mv ,totusi acesta galaxie se zareste deja la 41x in ocularul LV 30mm.
Cealalta galaxie NGC 3626,am gasit-o de doua ori si am vazut-o in acelasi ocular dar atat am facut-o pe desteptul sa gasesc o metoda pentru  viitore reobservari  ''la plezneala'' cu cautatorul RDF ...pana ce am pierdut-o  si nu am mai studiat-o la mariri ''adevarate'' de 100x sau 150x. 

M-am  mutat apoi spre Sud-Vestul lui Leo unde am observat M95 ,M105 si NGC 3384.

*Am reobservat stelele duble Iota Leo de 2'' si Omega Leo de 0.83'',steaua carbon R Leo si galaxia NGC 2903

*Sa nu uit sa adaug planetara M97 ,''bine'' vizibila :wink: fara filtru si galaxia M108 ,abia vizibila cu vederea periferica ,ajutata de vederea lui TRex.

Si uite asa s-a facut ora 2 si mi s-a cam facut somn ,nu mai vorbim despre degetele aproape inghetate de la ''chicioare''...

Sa nu uit inca doua noutati: steaua dubla STF 1520 din UMa si Asellus Tertius /K2 Boo. 

Mircea