-----------------------------------
tudor
05 Feb 2020 16:30


-----------------------------------
BRESSER Spezial Astro 20x80 vs Celestron SkyMaster PRO 15x70

Chiar daca aceste binocluri sunt recomandate de producator pentru astronomie, eu am avut ocazia sa le pun unul langa altul doar terestru. Dar chiar si asa mi-am putut face o parere despre ele. Mai jos sunt impresiile mele fata de performanta acestor binocluri testate de pe trepied. O prezentare mai detaliata a lui Celestron SkyMasterPRO 15X70 o puteti vedea aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=193056#193056

Mecanica si finisaje
Cele doua binocluri vin din doua sectoare de pret diferite. Lucru observat imediat dupa calitatea mecanicii si finisajului. Astfel observam la Celestron cum puntea de focus misca ocularele ferm fara nici un joc, per total mecanica avand o robustete mult mai  ridicata in comparatie cu cea a Bresser-ului. Deasemenea, chiar daca are diametrele obiectivelor mai mici, Celestron-ul are incintele prismelor mai mari decat ale Bresser-ului. Practic Bresser are prismele unui binoclu 10X50, pentru ca observam ca tuburile obiectivelor sunt "sugrumate" in fata prismelor (vezi poze). Celestronul, spre deosebire de Bresser, este etanseizat cu Nitrogen. Distanta de privit la ocular este similara, dar ocularele Celestron-ului sunt mai mari in diametru (25mm vs 23mm). Stratul antireflex la Bresser este verde pe obiective si oculare, iar prismele par netratate. La Celestron stratul antireflex are culoarea albastru/mov pal pe obiective, rubiniu/albastru pe oculare, iar pe prisme este verde. Diferenta de greutate este de 300g, Bresser cantarind 2000g.

Optica
Aberatiile cromatice sunt similare in amandoua instrumentele fiind prezente pe margini
Luminozitatea pe timp de zi mi s-a parut mai mare la Celestron.
Claritatea si contrastul in axul optic sunt net superioare la Celestron care are o imagine mai vie
Claritatea pe margini deasemenea este mai extinsa la Celestron 80% vs 70%
Distorsiunea campului vizual este mai bine corectata la Celestron
Redarea culorii alb este similara dar parca Bresser are o usoara tenta galbuie
Bresser-ul prezinta niste reflexii circulare pe marginea campului vizual destul de deranjante, iar marginea campului vizual este mai putin conturata
Campul vizual la Celestron este de 4.4gr (15x) vs 3.2gr (20x) la Bresser.

Concluzii
Cele doua binocluri sunt niste instrumente cu aplicatie destul de restransa ( doar astronomie si birdwatching). Celestronul SkyMasterPRO 15x70 depaseste cam la fiecare capitol Bresser 20x80, eu considerandu-l un instrument mult mai performant si mai versatil decat acest instrument mai mare de la Bresser care are multe "scapari" calitative. Dar, dupa cum am spus si la inceputul acestei comparatii, acest lucru se datoreaza faptului ca aceste doua instrumente fac parte din doua clase diferite de pret. Celestron este de 2x mai scump decat Bresser 20x80, el fiind in aceeasi categorie de pret cu Bresser Spezial Astro SF 15x70 cu care cred ca are mai multe lucruri in comun.