-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Ian 2020 00:19


-----------------------------------
Vineri 10 Ianuarie am observat cu dobsonianul de 200mm.
Am trecut rapid prin secventa lui Lockyer,folosind grosismente de pana la 154x/MarkIII : Mintaka-Lambda Ori-Rigel-Zeta Ori -Sigma Ori si 52 Ori ,toate rezolvate si separate cu succes.

Am revenit atunci la unele din temele observationale vizate in 5 Ianuarie.
Buna rezolvare si separare a stelelor din secventa lui Lockyer sugera un seeing de cel putin 6 sau 7 Pickering.
Am sarit peste Radianul de 6mm si mi-am pus la indemana Radianul de 5mm cu care am marit grosismentul la 246x ,atunci cand a fost nevoie.Si a fost nevoie !

Am reobservat intai stelele din ''candelabru'' : 33 Ori/1.8'' -Psi2/3''- 23/32'' -Psi1/158''.
La observatia precedenta a lui Psi1 Ori nu am calculat  bine mental 60grade/246x.
Companionul despre care vorbeste Stellarium este acolo,la locul sau ''bine ,mersi'', la Vest,cam  la 1/5 e camp al ocularului Radian 5mm la 246x , adica la aprox. 160''.

Am revazut in fuga marunta dubla STF 708 cu separatia de 2.8'' de langa Psi1 Ori.

Ma grabeam , ma temeam sa nu se deterioreze seeingul ,aveam intalnire cu o binara dura !
Urmatoarele tinte au fost Rho Ori/ 6.4'' -usor de gasit , STF 652/1.7'' ,ceva mai greu de gasit.
Tinta suprema pe care o urmaream, STT 517 a fost mult mai greu de gasit.
Am bajbait vreo jumate de ora prin zona ,pana cand ne-am intalnit.
Cauza a fost ca la extrem de utilului cautator RACII 9x50mm s-au aburit atat obiectivul cat si ocularul.
Si,spre rusinea lui , ''a dat in primire'' inainte de finalizarea observatiei ,fiind depasit de RDF-ul care ,abia-abia palpaind ,si-a facut totusi datoria.
In fine ,odata prinsa in ocular ,am avut parte de o rezolvare si separare grandioasa a lui STT 517 cu stelutele aproape identice separate de o puntita de cer negru de  0.71''.
(Nu ca as sti sa apreciez o asemenea separatie dar aflu ulterior din StelleDoppie cu ce urs m-am intalnit prin codrii Caii Lactee...).
Am avut si un bonus ,deoarece STT 517 nu este o dubla ci o tripla.
Un al doilea companion treneaza la 7'' distanta la Sud-Est dar se vedea slab de tot la 11.5mv.
In opinia mea ,tripla STT 517 seamana binisor cu tripla 7 Tau.

Am revazut cele sase stele -accesibile ''noua'' din Trapez...

Nu m-am ocupat numai cu ''muraturi'' vazute altadata.
Noutatea serii a fost o dubla a lui tata Herschel : H 5 118 formata din doua ''albastrele'' de 6.2mv/11.2mv ,separate prin 27''.
Aceasta dubla este in acelasi camp cu Alnilam iar observarea ei a fost efect secundar al observarii roiului Collinder 70 in care am numarat 21 stele intr-un camp de 50'.
Iar in Collinder 69 am numarat in acelasi camp 28 de stele.
Care stele apartin roiurilor si care nu ... e o alta poveste,careia nu-i stiu finalul.

Mircea