-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Ian 2020 17:46


-----------------------------------
Tudor

Multumesc pentru raspuns.
Ei,nu te necaji,ai luat o decizie dar nu a iesit cum te-ai asteptat.Asta e !
S-a intamplat si la altii ...  :oops:
Succes in continuarea testelor lunetei 72mm ED !



Aseara mi-am ascutit ocularele prin vizitarea roiurilor M37 ,M36 ,M38 si NGC 1907.

*In roiul Messier 36 iti atrage imediat privirea steaua dubla STF 737 formata de stele de 9.1mv si 9.4mv ,separate prin 11'' si care este rezolvata deja la G=41x de ocularul LV 30mm.
Probabil din cauza prezentei Lunii pe cer ,in NGC 1907 nu am vazut decat trei sau patru stele rezolvate.

*O dubla optica ,situata in apropierea lui M38 ,chiar mai usor de rezolvat, este STF 698/HR 1779, formata din doua stele de 6.7mv si 8.3mv ,separate prin 31.3''. 

*Toate incercarile de a rezolva  HU 217 cu separatie de 0.7'' au esuat,au consumat timp mult si au papat masiv din doza de entuziasm ... :cry: 

*M-am intors atunci iar spre roiurile Messier pe care dragul nostru coleg Milan din Cluj le numea ''muzeale''.
Am  revazut M34 ,M35 si M44 ,ultimul vazandu-se jalnic de slab si de rarefiat.Mda,mare distractie nu era nici asa.:roll: 

*Am revenit atunci  la stelele duble ,unde ''am luat-o usurel'' prin rezolvarea dublei STF 469 din Perseu ,o dubla de 6.9mv si 9.9mv,separate prin 8.8''.

*Incercand apoi sa rezolv STT 69 a devenit clar ca ma pricep ... sa dau de bucluc.
STT 69 este formata din stele de 6.6mv si 9.1mv ,separate prin 1.3''.
La 154x ,se vedea uneori  langa primara ,in cadranul IV ''ceva'',o steluta mai mica decat o impusatura de ac.A fost nevoie de ocularul Radian 5mm si grosismentul de 246x pentru a rezolva clar,stabil si cu spatiu negru aceasta dubla fitzoasa datorita unui Delta mag= 2.5mv.

*56 Per a fost doar un pic mai usor de rezolvat ,fiind formata din stele de 5.8mv si 9.3mv ,separate prin  4.2''.Aici Delta mag=3.4mv.

*Spre oblojirea si mangaierea orgoliului ''ofenzat'' de prostul mers al observatiei ,am revazut tripla mea favorita 7 Tauri unde AB are o separatie de 0.76'' si pe care ocularul Radian 5mm a separat-o splendid,cu o mica punte neagra intre stele ,la G=246x.

*Cat or fi ele de frumoase roiurile stelare si cat de spectaculoase or fi stelele duble dificile , nicio observatie nu are acel har aproape sfant care insoteste si insufleteste vederea galaxiilor.
Cum stateam in umbra casei ca sa fiu ferit de razele directe ale Lunii - o smecherie simpla care ma scuteste de multe frustrari ,aveam in acel moment in fata zona de Nord-Est a cerului unde stralucea constelatia pe care o cunosc pana si cei cu doctorate in Astronomie :Ursa Mare.
In scurt timp aveam in ocular perechea de galaxii M81-M82.
La G=61x ,adica la setarea f=20mm a ocularului Baader Mark III,ambele galaxii se vad in acelasi camp vizual.Luate individual,au suportat bine marirea grosismentului de pana la 154x/ f=8mm.
Doar ca la 154x, langa Galaxia lui Bode/M81 mi-au atras atentia dublele STF 1386 de 2.2'' formata din doua stele de 9.3mv si STF 1387 de 9'' ,formata din doua stele ceva mai slabe de 10.7''.
La aceeasi marire,galaxia ''Trabucul/M82'' parea uriasa si complexa.

*Intre timp ,s-a facut foarte frig asa ca am strans echipamentul cat mai puteam indoi degetele si ,satul de frigul martian ,am apasat butonul de repatriere spre Terra,o planeta aflata intr-o dezgustatoare decadenta dar considerabil mai calda.

Mircea