-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Ian 2020 21:31


-----------------------------------
Tudor

Ai noutati cu privire la noi teste ale lunetei 72 ED ?
Vad ca Szilard a adaugat inca trei stele la lista ... danke schon Herr Klaus ! :wink: 

*Acuma ... noa ... nu ca sa-i fac in ciuda lui Tudor dar s-a intamplat ca,aseara, am inceput  cu Rigel prima sesiune de observatii a acestui an,folosind dobsonianul Toleascop +Mark III+ BCO 6mm.
Am fost curios sa aflu de la ce grosisment incepe sa se vada companionul lui Rigel.A rezultat G = 61x ,deci cu ocularul zoom reglat pentru focala de 20mm se vede companionul lui Rigel ca un punct luminos marunt pe langa ''papadia'' luminoasa a primarei.Fara separare,deci fara spatiu negru insa.

*Am continuat cu steaua dubla STTA 67 din Gemenii care are o separatie de 76'' si companionul asezat la Sud.Deloc spectaculos.

*In pregatire pentru ocultatia de Joi 9 Ianuarie ,l-am vizat apoi pe Tejat/Mu Gem unde am vazut trei stelute la Est de primara,formand cu aceasta un paralelogram.
Verificand in StelleDoppie am ajuns la concluzia ca doua dintre acestea sunt BC de 11.3mv de la PA=141 grade / separatie de 108'' si D de 11.9 mv de la PA = 65 grade cu separatia de 59''.
Acestea sunt componente ale lui BU 1059.
Cea de a treia stea nu ''intra in schema'' deoarece are un PA estimat la 120 grade dar F din  LB3 (care ar corespunde ca PA si separatie)  este de 12.15mv deci mai slab ca D din BU 1039.
Ori eu am notat ca aceasta a treia stea este mai luminoasa decat D/BU 1059.... :roll: 

*Am admirat un pic giganta rosie 119 Tau /Ruby Star.
Langa ea este STF 730 /HR 1847 ,un fel de Castor in miniatura ,cu stele de 6.1mv si 6.4mv ,separate prin 9.7''.

*Inca si mai aproape de Ruby Star este STT 108 ,o dubla fizica de 6.8mv/10.4mv ,cu separatia de 3.2'' la PA= dar nu foarte usor de rezolvat din cauza unei diferente de 3.7 magnitudini intre componente

*Aleea dublelor din Taurus continua cu 115 Tau ,o stea cu diferenta si mai mare intre componentele de 5.4 mv si 11.1 mv dar totusi lejera de rezolvat din cauza separatiei de 10'' /PA = 305 gr.

*111 Tau are separatie de 107'' intre stelele de 5.1mv si 8.8mv  nu ar  pune probleme nici unei lunete de 60mm.


*STF 766 cu stele de 7mv si 8.4mv ,separate prin 10.1'' /PA = 275 gr. este sora buna cu STF 730.
Doar ca apartine ''legal'' de constelatia Orion.

*La o treime din distanta de la Zeta Tau spre Aldebaran se afla o pereche de stele duble ,separate prin trei minute de arc,un fel de ''alta/alta dubla-dubla'' : STF 680 cu separatie de 9.4'' si STF 674 cu separatia de 10'' ,ambele au companioni spre 10mv ,spre Sud.La 61x ,cele doua duble se vad in acelasi camp al ocularului Mark III.

*STT 95,aflat pe directia trasata de STF 860-STF 674, este o dubla din categoria ''subarc'' ,formata de stele de 7mv si 7,7mv ,separate prin 0.97'' ,companion la PA = 296 gr.La 154x/MarkIII @8mm ,se zarea figura de cifra ''8'' dar am rezolvat cu spatiu negru la 205x /BCO 6mm.

*Ultima dubla din Taurus a fost 105 Tau,vecina lui STT 95 ,cu separatie pantagruelica de 110''.

Se naste insa intrebarea : de ce ma necajesc pe mine insumi (si eventual onor cititorii) cu aceste stele duble plicticoase ,cu separatii de zeci sau chiar sute de secunde ?
Raspunsul ,zic eu,este unul de nota 11 : asemenea duble se fotografiaza usor si ,cine stie,poate in deceniile viitoare voi pohti a le masura.
Ceea ce - oricat de spectaculoase sunt - ma indoiesc ca voi putea sa fac vreodata cu stele fitzoase precum STT 95.

*Am mutat apoi frontul in Orion unde ,mai-nainte de toate am vazut, fara separare,discurile Airy ale dublelor 52 Ori / 1''  si 32 Ori / 1.35''.Turbulenta era prea mare pentru fineturi de acest gen la altitudinea orionica. 
Apoi am rezolvat stele duble din ''candelabrul '' de la Sud de Bellatrix : 33 Ori/STF 729 de 1.8'' +Psi 2 /KNT 3 cu separatie 3'' +23 Ori /STF 696 de 32''

*La Psi1 Ori nu am vazut nici o stea suficient de apropiata ca sa-mi trezeasca suspiciunile de snipper de  duble.Am notat-o ca rezultat negativ.''Hauevar'' azi aflu - din Stellarium ,deoarece StelleDoppie nu vrea sa stie de aceasta stea - ca ar avea un companion la 158''.Ramane ... de vazut. :roll: 

*N-a fost chiar pierdere de timp vizitarea lui Psi1 Ori deoarece,cotrobaind prin zona ,am gasit dubla STF 708 formata din stele de 7.7mv si 8.9mv ,separate prin 2.8''.Foarte discreta dar tocmai de aceea draguta !

*Am continuat cu rezolvarea lui Rho Ori de 6.4'' si a lui STF 652 cu separatie de 1.7'' ,pentru a carei separare a trebuit sa folosesc G=205x /BCO 6mm.

*Ultima stea ''de competitie'' a serii a fost in acelasi timp si cireasa de pe tort : STT 517 de 0.71'' ,unde la 205x am reusit sa vad discurile Airy ,fara spatiu negru intre stele.
La rezolvarea acesteia ajuta faptul ca cele doua stele fiind de 6.8mv si 7mv ,sunt practic de aceeasi luminozitate.

*Am incheiat cu revederea stelelor E si F din Trapezul lui Orion ,unde Mark III se descurca de minune la 154x.
Am mai revazut STF 848 din Roiul 37 /NGC 2169 iar M35 a pus capac la toate.

Aviz terraformatorilor  : aceasta sesiune de observatii m-a delectat prin multimea de obiecte vazute dar ,cred eu,ca a contribuit si la progresul stiintelor spatiale.La sfarsitul observatiei eram perfect aclimatizat la frig si la aerul rarefiat (mi se parea ca aud moleculele de oxigen solidificat cazand la sol ) si pregatit pentru un sejur pe planeta Marte.:P 
Asa se experimenteaza , nu dand ghionturi si bobarnace pe forumuri... :!: 

Mircea