-----------------------------------
dmtr69
01 Ian 2020 13:58


-----------------------------------
Salut Alin si LA MULTI ANI! Si eu cred ca dob-ul de 8" este o alegere buna pentru observatii vizuale. Eu am inceput cu unul de 6" (tot la 1200 focala).
Se spune ca "the aperture rules". Cel mai important factor in observatii vizuale este apertura (cumpara cea mai mare "galeata de fotoni" pe care ti-o poti permite (un newton are cel mai bun pret pe apertura). Ajuta nu numai la nebuloase si galaxii, dar si la planete (nu poti scote o "marire" de 600 ori cu o apertura de 150mm, indiferent de calitatea ocularului si barlow-ului). Iar cea mai ieftina si mai comoda montura este de tip dobson. Stai frumos pe scaun si te uiti in ocular. 
 O montura ecuatoriala pentru un newton 200/1200 ar trebui sa fie cel putin HEQ5, pentru vizual. Tubul cantareste 9Kg, fara inele, sina, finder. Pe langa greutatea tubului, mai este problema lungimii acestuia, care introduce stres suplimentar in dintii/melcul monturii la goto si cand bate vantul. Pentru poze trebuie sa te gandesti la EQ6. Dupa parerea mea, combinatia montura ecuatoriala + newton, mai ales unul lung, este probabil mai proasta pentru vizual. Fie trebuie sa te urci pe ceva ca sa te uiti in ocular, fie trebuie sa rotesti tubul in inele ca sa nu-ti sucesti gatul. Iar montura trebuie pusa in pol de fiecara data cand o muti.
 Pentru astrofoto ecuatoriala este obligatorie (intri in alta categorie de preturi, un sac fara fund). Un dobson poate fi pus si pe o platforma ecuatoriala: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10149_TS-Optics-EQ-Dobsonian-Telescop2-Drive----Platform-for-40--N-S.html
 Setup-ul poate fi foarte diferit pentru poze. Aici intra in calcul timpul de expunere.