-----------------------------------
starbuck
29 Noi 2019 23:05


-----------------------------------
Cand e vorba de astronomie eu cred ca in final orice binoclu va necesita trepied si din aceasta cauza nu as face din greutate un criteriu de selectie. Eventual sa nu iti rupa gatul sau rucsacul dar la magnificatiile in discutie oricum nu e cazul. Exista doi factori pentru care un trepied sau orice alt accesoriu dedicat pentru stabilizare este cel putin recomandat daca nu obligatoriu in cazul observatiilor astronomice:

1. Durata relativ lunga a observatiilor face ca sustinerea stabila din mana a binoclului sa solicite detensionarea musculara involuntara si sa provoace vibratii. Antrenamentul poate rezolva partial aceste probleme dar in general confortul fizic este scazut.

2. Distanta foarte mare la care sunt situate obiectele de observat face ca stabilitatea binoclului sa fie afectata chiar daca observatorul isi sprijina coatele pe un suport solid sau e intins pe spate.

Pentru magnificatii intre 8x-12x un simplu trepied foto este suficient, preferabil cu cap panoramic, nu cu bila. Este destul de usor de carat in spate sau atasat la rucsac iar gradul de confort este incomparabil mai mare decat in cazul observatiilor din mana. Desigur, exista si alte dispozitive de stabilizare atasabile la umeri dar vorbind de cele mai accesibile cred ca trepiedul foto in acest caz este solutia cea mai folosita. In final eu m-as concentra pe performanta optica ca unic criteriu de selectie in aceste cazuri.