-----------------------------------
C_Ovidiu
16 Oct 2007 20:28

Un pendul dublu
-----------------------------------
Revin si eu cu o intrebare , care ar cam fi pentru d. Abel Cavasi , daca vera sa ma ajute , dat fiind faptul ca e de mecanica. Am postat-o si pe alte site-uri pana sa ajung aici , dar n-am primit raspuns. 


Un pendul dublu este alcatuit dintr-un corp mic si greu, suspendat prin doua fire rezistente, inextensibile si de lungimi l1, respectiv l2, fixate in punctele A si B de doua suporturi verticale. Care este distanta dintre suporturile verticale, daca perioada micilor oscilatii ale pendului este T. (intr-o alta carte am gasit o pb asemanatoare , dar acolo unghiul pe care il fac l1 si l2 este de 90 de grade , aici nu se observa din desen din cate stiu )


Am judecat asa . Firele fiind inextensibile , aplicand teorema cosinusului ==> atunci cand corpul este indepartat din pozitia de echilibrul spre dreapta(sa zicem ) atunci ==> firul 2 devine netensionat , pana corpul trece din nou prin pozitia de echilibru . Asadar formula perioadei T a devenit pi*[radical (l1/g)+radical (l2/g) ] 
Si la ce ma asta ajuta sa aflu distanta ?

Problema este postata pe siteul www.fizica.com , fiind data la faza judeteana in clasa a XI-a in 1996. Acolo e si o imagine .