-----------------------------------
tudor
10 Noi 2019 02:57


-----------------------------------
Cred ca nu trebuie generalizat doar sistemul constructiv in sine si trebuie sa numim exact despre ce model de plossl sau orthoscopic vorbim, pentru ca sunt diferente intre plossl si plossl sau intre un orthoscopic si alt orthoscopic.

Buna seara!
  Tudor daca tot le-ai avut pe mână pe amândouă spune-mi si mie
te rog ,ce are in plus ortoscopicul HD fata de plossl 5.5mm.
Dacă sunt diferen&#539;e de contrast si claritate cât de mari sunt?

Prin Meade Plossl 5.5mm este mult mai comod de privit decat prin orthoscopic Kokusai Kokhi Fujiyama 6mm. Aceasta comoditate e data de campul vizual  mai mare si de eyerelief-ul mai mare, avantaj foarte important si de multe ori prea subestimat in sesiunile de observatii. Mai mult decat atat, complexitatea formulei optice (nr mai mare de elemente optice) din Plossl Meade 5.5 mm ajuta la corectarea pana chiar foarte aproape de margini a unui camp vizual mai mare (60gr), dar plateste un pret: transmisia luminii. Pe cealalta baricada orthoscopicul Kokusai Kokhi Fujiyama 6mm are un camp vizual corectat si el pana la margini, dar mult mai mic (42gr) si tocmai de asta mai usor de corectat, insa cu o transmisie mai buna si poate(?) un mic plus la contrast, datorate simplitatii formulei optice.  Prin acest ocular am vazut cel mai frumos si contrastant Jupiter.

Dar totusi diferentele nu mi s-au parut deloc izbitoare, ramanand la latitudinea fiecaruia ce alege: comoditate, usurinta si rapiditatea in utilizare  vs un mic plus de transmisie si contrast. Meade Plossl 5.5mm este un ocular mai "prietenos" si mai versatil avand o plaja mai larga de aplicatii. In schimb ortho Kokusai Kokhi Fujiayma 6mm este un ocular de nisa, specializat, "spartan" cum l-am caracterizat in review-ul de acum ceva ani!