-----------------------------------
iulian90
06 Noi 2019 22:16


-----------------------------------
Salutare tuturor . 

Duminica trecuta am gasit telescop reflector Optus 76/700 in piata de vechituri Obor din Braila, am dat numai 40 lei pe el, era aproape complet, avand trepied de lemn bun, cautator, montura alt-azimutala tip furca, doar ca era murdar, inclusiv pe oglinzi, numai praf si pete pe oglinda primara. 

L-am desfacut, am curatat tubul, oglinzile le-am bagat in apa distilata ca sa se immoie stratul de praf depus pe ele, apoi le-am spalat cu grija, cu o bucata de vata imuiata in apa, fara sa apas deloc. S-a indepartat mare parte din praf, doar ca au ramas niste pete aproape de marginea oglinzii primare, care insa nu afecteaza deloc imaginea, zgarieturi nu am observat deloc pe oglinzi . 

Am mai observat ca ii lipsea bucsa in care se fixeaza ocularele in portocular, i-am montat eu partea cu surub dintr-un barlow din plastic care nu il mai foloseam, ca sa pot monta ocularele. 
Dupa ce am curatat si montat telescopul,l-am colimat, apoi cand sa fac o proba cu un ocular ,am constatat ca nu intra in focus deloc ,nici cu focuserul strans de tot. Planul focal era prea inauntrul focuserului. Cum constructia bariletului oginzii primare nu imi permitea sa urc oglinda mai sus, nu a ramas decat sa scurtez din portocularul focuserului. 
L-am scurtat si tot degeaba, planul focal era cu vreo 5  cm inauntru focuserului si nu voiam sa il scurtez prea mult, ca sa nu ii scurtez pea mult cursa, asa ca a trebuit sa scurtez 2 cm si din tubul optic, mai ales ca am adaugat niste arcuri la suruburile de reglaj ale bariletului oglinzii, caci nu avea arcuri, si a trebuit sa dau cu 1 cm mai in spate bariletul cu oglinda ca sa las un mic spatiu pentru arcuri. L-am scurtat cu atentie, apoi am facut o proba si in sfarsit ocularul intra in focus. 

Cum am mai spus, bariletul oglinzii nu avea arcuri si era lipit de tub ,fara posibilitatea colimarii , desi avea 6 gauri, trei simple, prin care treceau suruburile de reglaj a colimarii si inca trei gauri filetate, care erau pentru suruburile de blocare a bariletului, dar care lipseau,  suruburile de reglaj erau stranse la maxim, banuiesc ca  fostul propietar al telescopului i-a scos arcurile si suruburile de blocare a bariletului.

L-am mai colimat inca o data si l-am testat pe obiecte indepartate , oferea imagini clare si cu contrast bun, in ciuda  petelor de pe oglinda primara. Apoi ,seara ,am facut testul pe stele si se comporta bine la grosismente mici si medii, chiar si la grosismente mari de pana in 200x. 

Trepiedul din lemn este destul de bun, chiar mai bun decat trepiedul din aluminiu care l-a avut montura EQ1, insa montura tip furca are o hiba, nu permite indreptarea telescopului chiar spre zenit, este limitat cam la 75-80 grade din cauza la picioarele trepiedului. 

Is multiumit de el, este bun mai ales atunci cand nu scot telescopul mare de 114mm, fiind si mult mai usor decat acesta, il pot ridica cu o singura mana, cu tot cu trepied,il pot pune la lucru rapid. 

Ofera un camp mai mare cu ocularul de 40mm Celestron Nexstar, cam 2,3 grade la 17,5x fata de 1,8 grade la 22,5x in telescopul de 114mm, fiind mai potrivit pentru stele variabile decat telescopul mare. 

Este bun si la stele duble, splitand usor stelele ca Gamma And, Gamma Ari, Albireo, nu l-am testat inca pe duble mai stranse din cauza vremii, dar o sa il teste curand.