-----------------------------------
dreammer54
06 Noi 2019 21:23

Intrebare despre MAK-uri
-----------------------------------
Intrebarea se refera la aclimatizarea unui MAK. Sa zicem MAK 127/1500, Skywatcher.
Ca regula gsnerala, aclimatizarea unui instrument se face lasandu-l un timp suficient sa ajunga la temperatura mediului in care se vor face obssrvatiile. Fie singur, fie ajutat de ventilatoare sau, in cazul MAK-urilor, de un fel de suflante de aer in interiorul tubului.

Dar pe un alt forum, probabil cloudynights, un nordic (Suedia, Norvegia, nu-mi amintesc) zicea ca foloseste cu succes o alta metoda, care scurteaza f.mult timpul de asteptare.
In loc sa lase MAK-aul la "racit", el l-a izolat, astfel incat sa reduca la minimul posibil schimbul de temperatura intre instrument si mediul ambiant.
Practic a luat o folie termoizolanta, un sendwich dintr-un material cu goluri de aer intre 2 foi de aluminiu, nimic deosebit, se gaseste de cumparat, cu care a infasurat MAK-ul. Ba mai zicea si ca a facut permanenta aceasta modificare.
Practic, instrumentul este izolat termic fata de mediul inconjurator si nu mai pierde din temperatura.
Sunt sigur ca foloseste si un parasolar si/sau alt sistem anti-condens, activ sau pasiv, pentru menisc, dar parasolarul e oricum necesar.

Pentru cei de aici care au MAK-uri, ati incercat metoda asta?

Nu am MAK, abia mi-a incoltit o idee, Luna si planete si la ce roiuri, DSO-uri si altele mi s-o potrivi. Dar am deja 130/650, reflector, pe de o parte f.apropiat ca apertura de un MAK de 127, pe de alta parte instrument de camp larg (focala de 650 versus focala de 1500...).
Insa e doar un gand, mai sunt de rezolvat aspecte (pret,aclimatizare, ca daca stau 40-50 de minute sa ma rog de el sa se racoreasca, nu prea cred ca e de mine).
Daca as merge pe drumul asta, fiecare ar fi cu domeniul lui, MAK-ul pt.Luna si planete si globulare si cum am zis mai sus, iar Heritage-ul pentru roiurile deschise si restul.
Fiind, recunosc, un pic poate cam mult influentat de incantarea celor care lauda imaginile lunare si planetare superbe oferite de acest tip de instrumente.
Sau acromat 102/1000, desi mai lung si mai scump. Si MAK-ul nu are tot atata aberatie cromatica, se zice.

Multumesc.