-----------------------------------
theogon
02 Noi 2019 23:33


-----------------------------------
De&#537;i asteroidul a fost descoperit de survey-urile americane, arcul de cerc străbătut de asteroid era prea mic pentru a i se putea calcula  o orbită &#537;i obiectul trebuia urmărit în continuare pentru a face ca acurate&#539;ea determinării orbitei să crească &#537;i astfel obiectul ceresc să poată fi ulterior catalogat.Cum asteroidul a apus pentru cercetătorii americani, trebuia luat în primire de al&#539;i observatori, care să comunice pozi&#539;iile noului corp ceresc.
Vremea nefavorabilă din Europa a făcut ca doar fereastra de nori deasupra Transilvaniei de ieri noapte să permită unui singur observator specializat deja pe asteroizi (Lucian Hudin)  să poată urmări (follow up) obiectul ceresc  a cărui imagine a postat-o mai sus.

Asteroidul aproape că a avut o traiectorie de impact &#537;i deplasarea sa foarte rapidă a făcut ca datele preliminare comunicate de survey-uri să fie insuficiente, Lucian reu&#537;ind să găsească o metodă de aproximare introducînd între datele primite &#537;i propriile observa&#539;ii, media rezultată a permis stabilirea imaginii &#537;i implicit a traiectoriei asteroidului. Sper că am în&#539;eles bine această solu&#539;ie tehnică (măcar în principiu- eu fiind inginer chiar dacă geodez  :lol: )

Bref, vorbind cu Lucian am sim&#539;it  bucuria lui, care era bucuria reu&#537;itei &#537;i sunt convins că bucuria aceasta este &#537;i a noastră. Felicitări Lucian!