-----------------------------------
theogon
29 Oct 2019 22:20


-----------------------------------
Pâna la urmă sunt două sisteme diferite: unul închis(SC) &#537;i unul deschis(cassegrain clasic)
Fără calcule (că e seară), dar gândi&#539;i-vă pu&#539;in la un efect de seră într-un autoturism, în timpul verii. Când intri în habitaclu  nu mai po&#539;i &#539;ine mâinile pe volan &#537;i asta  fără oglinzi care să concentreze fascicolul de lumină. &#536;i chiar dacă parbrizul este curbat nici volanul, nici bordul ma&#537;inii nu se afla în centrul de curbură.
Foliile acelea aluminizate pentru protec&#539;ia bordului nu s-au inventat degeaba. 
Acum dacă avem un SC  &#537;i  facem ni&#537;te observa&#539;ii fără filtru de apertură  Soarele bate pe dinafară în suportul negru al secundarei, secundara se încălze&#537;te pe dinăuntru de la principală &#537;i de la bariletul ei, Razele solare of axis lovesc de asemenea  fusta neagră a secundarei &#537;i tubul negru de perfora&#539;ie ca &#537;i pere&#539;ii negri ai tubului. &#536;i toată această căldură nu se poate disipa din cauza sistemului închis. Mă îndoiesc că în aceste condi&#539;ii vor fi pe secundară doar 70* . Exemplul de pe CN este edificator.
De aceea dealerii de SC nu recomandă efectuarea observa&#539;iilor solare fără filtru de apertură.

În sistemele deschise cum e cassegrain există curen&#539;i care circulă prin tub &#537;i preiau căldura acumulată în elementele acumulate enumerate mai sus, iar eu cred că din această cauză temperatura secundarei nu a trecut e 70* cum zice amicul nostru posesor de cass de 400 mm.

Deci la SC NU m-a&#537; încumeta să fac astfel de oberva&#539;ii, pentru celălalt sistem eu personal n-a&#537; încerca