-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Oct 2019 19:29


-----------------------------------
Erwin

Asa este ,cu tine am avut bucuria de a impartasi aurul,smirna si tamaia observatiilor astronomice care mangaie sufletul astronomului amator.
Depasirea conditiei proprii este inca si mai minunata la oameni decat la telescoape.
Este un lucru cu totul deosebit sa vedem cum tu si Cristian ati devenit din amatori adevarati astronomi profesionisti !
O asemenea optica profesionala ar fi facut mult bine Astronomiei romanesti daca ar fi fost aplicata inca din vremea lui Coculescu.

tudor

Esti un fin observator si nu doar ai astrilor.
Undeva ,in fiecare din noi ,sta ascuns sufletul de  copil.
Intradevar ,asa este ,pur si simplu nu imi place ''sa ma joc singur''. :D 
Sotia ,cand ma vede imbracat gros ,cu cutia de oculare in mana si cu binoclul la gat ma intreaba - retoric deoarece cunoaste dinainte raspunsul :''Ce faci sotu',mergi sa te joci !?"

Atasez niste capturi de ecran din StelleDoppie la care sa testezi luneta ta cea noua ED 72mm.
Am cautat in 12 constelatii si am vazut ca sunt destul de frecvente separatiile de 1.5'' si 1.8''  dar nu am gasit nici una exact potrivita aperturii lunetei tale.
Eu as merge pe sugestia lui theogon ,daca luneta rezolva Pi Aql = EXCELENT !
Aceasta ,impreuna cu cele patru pe care ti  le atasez ,cred ca iti vor oferi multa distractie in saptamanile si lunile care vin.Bafta maxima si nu uita :rezolvarea nu cere spatiu negru intre stele doar separarea cere.
Daca vezi discurile Airy tangente ,fara suprapuneri si contopiri = Bingo ,ai rezolvat dubla !
Doamne ajuta !

Coane Mihai aka theogon

Multumesc pentru incurajarile atat de frumos exprimate.
Felicitari pentru noul reflector de 138mm ,eu prevad ca vei petrece multe clipe de incredibila incantare impreuna cu el.
Tare bine ar face forumului ca sa intervii mai des ,indreptand si observatiile si discutiile pe calea cea buna.
Multumesc pentru excelentele sugestii postate azi la 15:42.

Iulian

Multumesc din inima pentru apreciere si felicitari pentru excelentele observatii de stele duble.
Cei care au incercat sa intre in acest domeniu cunosc jungla de artefacte optice,reflexii si difractii  care pazesc stelele duble dificile care pretind grosismente mari.
Dificultatile ca acestea insa nu te sperie ci dimpotriva ,mie mi-e clar ca buna ziua ca depasirea lor te atrage.
Felicitari pentru observarea detaliilor la Lambda Cyg,STF 13 si STF 2,36 And si pentru celelalte !

vicu60

Cu mare placere ,sa folosesti sanatos catalogul.
Este in domeniul public deci daca cineva are nevoie ,poti sa-l dai mai departe.
Oarecum ,catalogul de duble al lui Taki imi place mai mult decat catalogul Cambridge.
Intentionez sa-l modific ca sa-l fac inca si mai prietenos.
Daca vrei,am sa-ti trimit si acea varianta pe care am sa o realizez la iarna.

Va doresc un cer dublu de senin ,Mircea