-----------------------------------
tudor
18 Sep 2019 17:18


-----------------------------------
Fujinon FMTR-SX 10X50 vs Delta Optical Extreme 10x50 ED

Sunt intr-o situatie interesanta si placuta: Am pus cap la cap rezultatele obtinute in urma testarii a doua instrumente ce apartin colegilor nostrii Dbird si Daniel. Le multumesc pentru facilitarea acestei comparatii !
Deci este vorba de Delta Optical Extreme proiectat in Polonia si Fujinon FMTR-SX facut in Japonia. Acestea sunt doua binocluri 10x50 robuste si grele, cu design militar, ce au niste prisme enorme tip porro, fiind de multi considerate "specializate" pentru observatii astronomice. 

Mecanica, finisaje, ergonomie
Practic la o simpla inspectie vizuala cele doua binocluri sunt identice ca design exterior fiind aproape ca doi gemeni. Insa diferenta este evidenta cand vine vorba de mecanica si calitatea finisajelor unde Fujinonul este cu o clasa peste Delta.  Astfel detalii precum: calitatea vopselei inscriptiilor, armura fixata perfect pe corpul binoclului, miscarea fara nici un joc a ocularelor fac din Fujinon un castigator detasat la aceasta categorie. Fiind vorba de un binoclu mult mai ieftin se observa la Delta un control al calitatii mai scazut. Totusi, pe langa toate aceste minusuri in finisaje si mecanica, Delta are si el o osatura extrem de puternica. Trebuie mentionat ca binoclul polonez este si un pic mai greu decat cel japonez, dar amandoua instrumentele au o ergonomie la fel de buna, in ciuda greutatii mari a acestora (1600g vs 1430g). Totusi nu le poti folosi decat in reprize scurte...Oricum greutatea mare poate fi un semn bun pentru calitatea optica despre care voi vorbi in continuare.


Optica
Straturile antireflex au tonuri mai pale la Fujinon unde observam verde/albastrui pe obiective, verde/olive pe oculare si indigo pe prisme. La Delta observam nuante mai saturate de verde pe oculare si obiective si verde/albastrui pe prisme.

Rezolutia pe centru.  Chiar daca stiam din review-ul lui Dbird despre rezolutia buna a lui Delta Extreme, totusi am ramas surprins din nou!! Aici Delta are un avantaj important fata de Fujinon, rezolutia fiind extraordinara egaland recordul detinut de Zeiss Conquest!!! 
Rezolutia pe margini la Delta este foarte buna (nu departe de cea a Zeiss-ului Conquest HD) dar mai slaba decat la Fujinon care practic are claritate 100% din FOV,  datorita ocularelor de foarte buna calitate.
Luminozitatea pe timp de zi si crepuscul parca e cu putin mai mica decat la Fujinon, dar performanta la stele si obiecte DSO este similara in ambele instrumente.
Distorsiunea campului vizual este destul de evidenta dar doar pe margini, fiind similara in ambele binocluri
Aberatiile cromatice sunt in ambele instrumente foarte bine gestionate, fiind prezente doar pe margini 
Contrastul este si el asemanator
Redarea culorii alb mi s-a parut un pic mai exacta la Delta, Fujinon avand o usoara tenta galbena 
Rezistenta lumina parazita. Delta are aceleasi reflexii in FOV ca Fujinon dar un pic mai evidente, si parca un pic mai sensibil la lumina laterala sau din spate 
Distanta de privit la ocular la Delta cred ca este sub specificatiile oficiale. Pentru ca am comparat cu cei 18mm ai Zeiss-ului care sunt mai "comozi" decat cei "18.5mm" de la Delta, care cred ca sunt undeva pe la 16mm (dar suficient pt. ochelarii mei). In schimb Fujinon are un eye relief mult mai generos de 19.8mm care coroborat cu ocularele mai mari fac mai comod privitul prin acest instrument


Concluzii
Delta are ca avantaje:
1) rezolutia fantastica de pe centru. 
2) redarea mai naturala a culorii alb.
Fujinonul are ca avantaje: 
1) rezolutia fantastica de pe margini
2) eye relief mai mare
3) rezistenta mai buna la lumina parazita 
4) calitatea mai buna a mecanicii si a finisajelor. 

Daca tinem cont de pretul de achizitie de aproape 3x mai mare al Fujinonului, putem spune ca Delta este o varianta economica nu departe de performantele optice ale binoclului japonez, avand un raport calitate/pret foarte bun. Dar pentru a ajunge la acest pret polonezii cred ca au recurs la un compromis important facut la oculare, mecanica si finisaje.