-----------------------------------
tudor
14 Sep 2019 21:10


-----------------------------------
FUJINON FMTR-SX 10X50 VS ZEISS CONQUEST HD 10X42

Cunoscuta firma Fujifilm este prima firma nipona ce a facut pelicula de fotografie si film, inclusiv pelicula pentru raze x inca din 1934. Prin anii '40 a intrat si in productia optica, fabricand cu precadere obiective.
FMTR-SX este o serie etalon printre binoclurile pentru astronomie si de mult vroiam sa testez un asemenea binoclu. Ii multumesc colegului nostru Daniel, si el un pasionat de binocluri, pentru facilitatea de a testa acest binoclul Fujinon FMTR-SX 10X50. 

Constructie, mecanica, design
Prima impresie, la cald, este marimea acestuia. Este un colos de 1430g pe care chiar si dupa ce il lasi jos il mai simti un timp in maini  :)  Finisajul exterior este o armura verde militar. Totul se misca ferm si precis. Cupele de cauciuc se desurubeaza si cred ca in locul lor putand fi insurubate filtre. Focusul se regleaza la ambele oculare si este foarte exact si cu o miscare ferma. Constructia cu focus independent pe fiecare ocular face ca acest Fujinon sa fie mai putin recomandat pentru terestru, chiar daca in practica am observat ca, avand un camp de profunzime mare, reglarea focusului se face mai rar decat la binoclurile obisnuite. Deasemenea si Zeiss are  o calitate a mecanicii si a finisajelor impresionanta. Astfel Zeiss-ul, cu cele 795g ale sale, are o densitate mai mare, volumul fiind unul compact specific unui roof dar cu o senzatie de plin (greutate). O diferenta clara o observam si in design: Fujinon are un aspect de instrument militar, iar Zeiss are o linie mai elaborata (cumva mai de lux).

Optica
Ocularele enorme ale Fujinon-ului (27mm/vezi poze) sunt acoperite cu un strat antireflex verde/albastrui. Obiectivele sunt acoperite de un strat verde pal iar prismele au o interesanta nuanta indigo. Ocularele Zeiss-ului (25mm) sunt acoperite cu un strat antireflex auriu/olive pal, obiectivele au o nuanta de tabac specifica antireflexului T*, iar prismele am descoperit de curand ca au un strat auriu ca de chihlimbar (pana acum am crezut ca sunt albastre dar cred ca am confundat cu o reflexie dintr-o lentila)

Campul vizual in amandoua instrumentele este similar: 6.5gr Fujinon vs 6.6gr Zeiss
Rezolutia pe centru. In urma testarii pe mira de linii fine Fujinon are un rezultat extraordinar de 0.009 spre 0.008 linii. Aceasta il introduce in topul binoclurilor testate de mine cu rezolutie mare depasind chiar si binocluri 12x. Zeiss insa are o rezolutie  inca si mai buna rezolvand usor 0.007 linii, ramanand binoclul cu rezolutia cea mai buna dintre cele testate de mine.
Rezolutia pe margini. Aici amandoua binoclurile stralucesc, stelele nu au aberatii optice (astigmatism sau coma). Dar Fujinon are 99% din camp bine corectat, iar Zeiss cam 95% din camp. Practic la Zeiss ultima banda imaginara de  langa stopul de camp se blureaza un pic mai mult  (poate este chiar plusul de 0.1 grade pe care il are Zeiss-ul la campul vizual fata de Fujinon). 
Luminozitatea. Fujinon este o "masinarie" de captat lumina :) Totusi pe timp de zi diferente intre cele doua binocluri practic nu exista, iar la crepuscul si noaptea m-am mirat cum acest roof Zeiss se tine foarte aproape de acest urias porro Fujinon, unde prin acesta din urma fundalul cerului este mai luminos (pupila de iesire 5mm vs 4.2mm). Dar pe cerul bucurestean poluat luminos, cand vine vorba de numarul de stele vazute binoclurile au fost la egalitate. Ca obiect DSO am ales Galaxia Andromeda fiind mai facila pe cerul poluat si cu Luna prezenta. Galaxia am vazut-o similar prin amandoua binoclurile, avand aceeeasi intensitate si extindere a nebulozitatii.
Aberatii cromatice. Luna s-a prezentat cu aberatii cromatice in amandoua instrumentele doar cand o duceam spre marginea campului vizual, unde intensitatea aberatiilor cromatice parca era un pic mai mare la Zeiss.
Distorsiunea campului vizual este parca un pic mai accentuata la Fujinon, dar acest lucru se observa doar spre margini.
Redare culorii alb. Pe timp de zi se observa o tenta usor galbuie la Fujinon
Contrastul. La binoclul nipon tonul culorilor fiind mai cald  creeaza iluzia de contrast putin mai scazut fata de binoclul german, care avand o tenta mai rece da o imagine cu un contrast un pic mi mare.
Rezistenta la lumina parazita. Observatiile astronomice facandu-le pe strada prin o "padure" de stalpi de lumina, pot spune ca am avut ocazia sa testez rezistenta la lumina parazita a acestor binocluri cu varf si indesat :) Ca scenariul sa fie si mai sumbru, reamintesc ca eu port ochelari si cupele de cauciuc ale ocularelor practic nu exista pentru mine. Am observat ca Zeiss este mai pretentios cu lumina din spate si lateral aparand in cadru mici reflexii din ochelari. In schimb Fujinon este putin mai sensibil la sursele de lumina din interiorul cadrului, observandu-se in anumite situatii niste mici reflexii punctiforme, dar atat de putin extinse si palide incat nu afecteaza contrastul general al imaginii.
Distanta de privit la oculare este un aspect foarte important (chiar daca am ales sa-l prezint ultimul). Important nu numai pentru purtatorii de ochelari, pentru ca practic aceasta caracteristica este responsabila in mare masura de comoditatea si naturaletea privirii prin binoclu. Aici amandoua binoclurile exceleaza, Zeiss avand un eye relief 18mm iar Fujinon 19.8mm

Concluzii
 Acestor binocluri nu le-am gasit nici un cusur din punct  de vedere mecanic totul miscandu-se perfect. Iar acolo unde am sesizat diferente optice, acestea sunt foarte discrete si subtile. Impresia fata de aceste instrumente este ca nu s-a facut nici un fel de rabat al calitatii mecanice sau chiar optice.