-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Sep 2019 15:48


-----------------------------------
Aleluia !
In sfarsit ,dintre miile de posesori de dobsoniene Skywatcher de 8'' din Romanica, s-a incumetat mmarin sa scrie o recenzie.Felicitari !

Desi nu am un asemenea telescop,am citit cu mare interes acest review deoarece mi-a permis sa fac unele comparatii cu dobsonianul meu  ATM ''Toleascop'' de 200mm F/6.16 ,deci cu parametrii foarte apropiati.
Deoarece telescopul meu este unicat ,nu are rost sa comentez prea multe aici in privinta asemanarilor si deosebirilor tehnice.

Doar cateva puncte :
-aclimatizarea este o problema generala a tuturor telescoapelor si chiar si a multor accesorii optice.
Nu pot fi insa de acord cu generalizarea ca ''...este practic imposibil sa ai echilibru termic...''.
Aceasta este este o chestiune constructiva care , ce-i drept , este mai greu de rezolvat la un telescop cumparat ''de gata''.
La un telescop ATM insa rezolvarea este facila :tubul trebuie sa fie mai mare in diametru decat oglinda cu cel putin 50 mm.

-tubul culisant al focuserului nu este ''obligatoriu'' sa intre in fasciculul util : partea inutila dinspre oglinda trebuie scurtata.Nu exista o reteta universal valabila ,depinde de setul de oculare al fiecarui utilizator.

-am folosit ani de zile un rulment axial ''lazy suzan'' iar concluzia mea este ca-i doar o solutie temporara.Calea de rulare se va deforma - ''amprenta'' datorita greutatii telescopului si vor apare hopuri imposibil de inlaturat.
Daca reazemele functioneaza diferit la temperaturi diferite inseamna sa sunt plastic ordinar si nu teflon.
Eu as sugera folosirea pernelor de teflon autentic + disc pickup ca solutie mult mai buna si definitiva decat rulmentul axial.

-despre focusere : credinta care s-a format precum ca focuserele Crayford sunt nemaipomenite este rezultatul unei indelungate campanii de marketing.
Parerea mea personala este ca nu sunt cu nimic mai bune decat un focuser pinion-cremaliera de calitate normala si sunt inferioare unui focuser pinion-cremaliera cu dinti inclinati.
Focuserele Crayford au devenit  foarte raspandite deoarece sunt usor de executat desi sunt vandute la preturile focuserelor pinion-cremaliera care necesita masini-unelte specializate deci toate avantajele merg in buzunarul producatorului.
(Off-topic : e aceeasi poveste ca si comparatia sudarii cu electrod cu cea cu fir continuu : ultima il avantajeaza numai pe producator ,clientul doar pierde.Dar garagara de marketing si-a facut efectul ,in ziua de azi daca n-ai aparate de sudura cu fir continuu ,nu ai clienti.)

Inca odata : acestea sunt comentariilor unui ATM-ist ,recenzia insa este foarte buna si contine sugestii concrete,felicitari si multumiri lui mmarin.

Mircea