-----------------------------------
iulian90
31 Aug 2019 14:34


-----------------------------------
Multumesc Mihai.  :)  Faina imaginea cu Saturn, felicitari. :) 

Aseara am mai facut si eu niste capturi la Jupiter si Saturn cu camera video E-Boda si telescopul de 114/900mm si barlow 2x. Telecopul l-am lasat pe montura Dobson fiindca cea ecuatoriala o aveam ocupata cu echipament astrofoto pentru expuneri la obiecte DSO. Dar au iesit rezultate bune si cu telescopul pe montura Dobson, fara tracking. 
Capturile au avut o durata de maxim 26s, adica peste 750 cadre per captura, din care am stivuit in Registax cate 500-600 cadre pentru fiecare planeta.
Seeing-ul a fost bun aseara la inaltimi unghiulare mici, cum rar se intampla, am observat planetele si la ocular prin telescopul de 114mm, la 100x si am vazut GRS pe fata vizibila a planetei si ceva protumberante (una-doua) pe banda ecuatoriala NEB, dar foarte mici ,abia vizibile, se vad si in imaginea cu Jupiter posta mai jos.

De acum incolo planeta Jupiter isi cam ia "la revedere" de la noi, incepe sa apuna inainte de miezul noptii si culmineaza la meridian din ce in ce mai devreme, inainte sa se intunece afara.
Mai ramane Saturn care deocamdata culmineaza la meridian mai tarziu, dupa ora 21 si apune dupa ora 1 noaptea.
In schimb Neptun isi ia "revansa" perioada asta, cu toate ca e cam dificil de observat ,mai ales de filmat si o sa mai vina si Uranus, care este mai usor de observat ,dar greu de fotografiat sau filmat. :)