-----------------------------------
tudor
31 Aug 2019 13:27

Colectie de meteoriti si tectite
-----------------------------------
COLECTIE DE METEORITI SI TECTITE
M-am hotarat sa impartasesc cu voi colectia mea de meteoriti. Asa ca zilele trecute am lasat putin deoparte telescoapele, dar mi-am indreptat privirea in continuare spre Luna si Marte, insa printr-un microscop!!! :wink:  Fotografiile macro au fost facute cu obiectiv macro Zuiko 50mm f2 + aparat m4/3 Olympus PenF. Iar fotografiile microscopice au fost facute afocal cu acelasi aparat foto dar cu un obiectiv c-mount Pentax Cosmicar 25mm f1.4. Microscopul folosit este un Carl Zeiss Jena profesional cam din anii 70 cu obiective si oculare Zeiss Jena.


METEORIT CAPO DEL CIELO
Fragmentul din posesie este o bucata cu o lungime de aprox 1,5cm din marele meteorit Capo del Cielo care a cazut acum aprox 4500 de ani in Argentina. Acest mic fragment de meteorit este o marturie de la inceputurile Sistemului nostru Solar, avand aproximativ 4.5 miliarde ani!!! Este un octahedrit grosier ce este compus din aproximativ 93% fier, 6% Nichel, 0.5% Cobalt, iar restul contine Fosfor, Galium, Iridiu si Germaniu. La noi pe Pamant o asemenea concentratie mare de fier nu se gaseste in stare naturala! 
(vezi poze-pozele au rezolutie mare si se pot marii)




METEORIT LUNAR
Aceast meteorit lunar este o brecie regolitica feldspat. Are in compozitie minerale ca:  olivine, orthopyroxene, pigeonite, augite, anorthite, ilmenite si mici particule de kamacite. Micul fragment cantareste 15mg si este o bucata dintr-o roca de 156g. Meteoritul este autentificat si are un cod, pe baza caruia am accesat o baza de date unde am aflat diverse informatii despre aceasta piatra cum ar fi: locul (Maroc) si data descoperiri (2013 iunie), primul posesor etc. 





METEORIT MARTIAN
Acesta meteorit martian face parte din clasa achondrite fiind un sergotit. Fragmentul cantareste 10mg. Este un fragment ce a facut parte din una din cele 3 bucati de roca ce cantareau in total aproximativ 8kg. Este autentificat si pe baza unui cod am accesat o baza de date unde am aflat foarte multe informatii detaliate despre acest meteorit. Acest meteorit a fost gasit in Guelmim-Es-Semara, Moroc in anul 2011. Are in componenta 60% pyroxene, 35% maskelynite, 2% ulvöspinel, 2% silicat, putin merrillite, urme de chlorapatite si pyrrhotite. 





METEORIT SIKHOTE-ALIN
Este un fragment de aprox 2cm din meteoritul de 23 tone ce a cazut in 12 februarie 1947 in muntii Sikhote-Alin din Rusia. Face parte din clasa feroasa IIAB si este un octahedrit foarte grosier. Are in componenta aprox. 93% Fe, 5.9% Ni, 0.42% Co, 0.46% P, aprox. 0.28% S, 52 ppm Ga, 161 ppm Ge, 0.03 ppm Ir.
Fragmentul din posesia mea prezinta cavitati rotunjite acoperite cu o crusta inchisa la culoare. 



TECTITA MOLDAVIT
Este o roca sticloasa din Cehia ce s-a format natural in urma impactului unui meteorit cu hipervelocitate. Conditiile extreme din timpul impactului au topit sau/si vaporizat rocile terestre de suprafata, acestea fiind expulzate la sute sau chiar mii de km distanta de impact. Moldavitul are o varsta de 15 milioane ani si se estimeaza ca in lume sunt  cam 275 tone. Fragmentul din posesie are o lungime de aprox. 1.5cm. Culoarea este verde si este translucida. In interior se pot observa bule de gaz de la formarea acestei roci, bule ce pot avea forme sferice sau alungite de fus.



TECTITA TIBET
Este o roca sticloasa din Tibet ce s-a format natural in urma impactului unui meteorit cu hipervelocitate, procesul de formare fiind similar ca in cazul moldavitului. Tectitele asiatice sunt mai tinere decat moldavitul, avand o varsta de 0.8 milioane ani. Fragmentul din posesie are o lungime de aprox. 6cm.Culoarea este foarte inchisa, dar in zonele cu grosime mai mica este translucida avand nuanta verde/galbui.  In interior se pot observa bule de gaz de la formarea acestei roci. Bulele sunt alungite in forma de fus si au acelasi unghi de inclinatie.