-----------------------------------
HoO_Germany
10 Apr 2006 19:17

Re: Cassegrain
-----------------------------------
Salut Roman

aceste instrumente sint de la sistem foarte batrini. Sistemul Cassegrain s-a inventat foarte devreme asa cum stiu cindva in anul 18si ceva.
Acest sistem a fost inventat pentru a putea observa Planete. Din cauza ca lunetele inainte erau prea grele si foarte scumpe cu alor obiective, si nu se puteau misca repede. 
Sistemul Cassegrain lucreaza pe o baza de o oglinda primara in forma unei parabolic si oglinda secundara in forma unei hyperbola. 
Cassegrain nu se mai construesc asa de multe, azi se construesc mai mult ori Schmidt-Cassegrain, sau Maksutov-Cassegrain.
Amindouo "nouo" sisteme Cassegrain, Schmidt sau Maksutov" sint sisteme catadioprice. Ele au amindouo o plata de corectura. Schmidt s-a inventat cam 1925 si Maksutov mi se pare tot cam pe timpul ala.
Schmidt-Cassegrain se foloseste o placa de geam normal care este sleifuita intr-o forma trasa sub vacuum, ca dupa se se lasa vacuum iese in forma trebuita (nu stiu cum se cheama pe romaneste). 
Mak-Casegrain are o placa de corectura care se cheama Meniskus. Acest Meniskus este foarte gros si greu, lumina trece intr-un diametru mai mit (de ex. 150mm) si jese pe un diametru inauntru in telescop pe oglinda de cam 156 mm. Prin corecturea luminei, sistemul este fara greseli aberatice si fara coma. Un sistem Schmidt-Cassegrain sau Mak-Casegrain incepe "normal" la f/10. Mak-Cassegrain se construeste si ca f/14, f/15 dar si ca f/6.

Un Cassegrain "clasic" are un avantaj mare ca nu are nici un geam in fata opticei, ce inseamna ca aerul merge liber in tub si acolo nu ramine lung tube-seiing. La Schmidt-Cassegrain sau Mak-Cassegrain le trebue mai bine un ventlator a trage areul din tub, ca sa scoata tube-seiing.
Cer senin
Robert