-----------------------------------
saiph
26 Iul 2019 15:01


-----------------------------------
A mea e un webcam HD de 150 ron SH (luata acum vreo 6-7 ani, cred). Am dezbracat-o si pus-o intr-un costum compatibil cu telescopul - corpul a intrat in piciorul unui ocular, pe care l-am invelit intr-o carcasa printata 3D si infipt intr-un mic tub cu mufa de 1.25" de la un filtru polarizor chinezesc. I-am adaugat o mica extensie de 6mm si un filtru IR-cut, si aia a fost. 
Totusi, nu toate merg conectate la smartphone prin OTG. Eu am avut noroc, sa zic asa, ca s-au potrivit driverele.
E cea mai la-ndemana solutie, daca nu vrei sa dai cat nu face pe o camera laudata de diversi dealeri astro.
Nu e cea mai cea, dar pt inceput, cred ca i se va parea suficient de ok imaginea, avand avantajul aperturii (raportat la ce am eu, vreau sa zic - 6">5"). Trebuie sa invete sa-si seteze asteptari realiste, raportate la dotare si conditii. Asa crestem mari :D
Se gasesc tutoriale foarte detaliat explicate despre cum se poate converti o camera web pt astronomie, cu si fara expunere lunga; daca esti dibaci pe electronica, LX-mod, sau "long exposure modification" cum i se mai zice la hackul pe placa de baza a camerei, ii va da un plus de luminozitate la stele mai slabe, dar nu cred ca se preteaza inca o indrazneala de genul asta :)
Tot de pe net poate invata si ce poate face cu filmuletele la Luna si planete, cum poate scoate o poza draguta din ele.
Deja are canal YouTube, wow :) ce varsta are, daca-mi permiti intrebarea?

@valy:  numai sa nu zica "am fost sa vedem gogosica Lyrei. e atat de fru.. *POC!* "  :lol: :lol:   - referindu-se la M57, desigur, ca are forma caracteristica de gogoasa, covrig, sau inel, daca tot i se mai zice Ring Nebula