-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Iul 2019 13:34


-----------------------------------
Una scurta si de la mine... :D 
Aseara am ''studiat temeinic '' (adica m-am tot minunat ,noroc cu tantarii,ca altfel ar fi fost ''cu gura cascata de uimire '' ) norul stelar M24  din Sagetator.
Desi a fost cam greu intre atatea stele sa recunosc  roiul stelar NGC 6603 (asta e ca vanzarea de nisip in desert ) dar am reusit ,deoarece l-am mai zarit si alta data. 
Atasez o schita din Aladin Lite ,trebuie sa cautati la jumatatea jumatatii estice a lui M24 (aproape de linia mediana ) o stea portocalie intensa.
Langa aceasta stea tuciurie veti vedea un asterism in forma de elipsa ,cu o stea in unul din focarele elipsei.
Nu asterismul este roiul NGC 6603 ,acesta se afla intre stea si asterism.
Folositi marire cat suporta seeingul.
La 154x ,in ocularul Seben zoom abia se zarea o ceata mica de lumina ,la 205x/Radian 6mm , se vedeau si cateva stelute rezolvate.

Apoi mi-am dedicat ''viata si activitatea'' urmatoarei jumatati de ora ca sa vad nebuloasa planetara NGC 6567 ,avand si aceasta adresa de domiciliu in M24.
Gasirea acestei planetare este ''cu cantec'' deoarece ea se afla in fata ochilor nostri tot timpul.
Eu am scotocit dupa te miri ce steluta pufoasa ,slab luminoasa...
Dar nu,dumneai sade bine vizibila ,as zice strident vizibila in vazul intregului popor astronomic.
Pur si simplu,mergeti la extremitatea vestica a lui M24 unde priviti la cea mai luminoasa stea de acolo.Aceea este planetara NGC 6567.
La 154x ,parca,parca era cam grasuta si pufoasa...ei... dar se mai intampla ,nu-i asa (sotia m-ar apostrofa  ''uite cine vorbeste :shock: )!?
Abia la 205x/Radian 6mm se vedea un disc albastrui,mic ,condensat ,mai bine vizibil prin filtrul UHC dar fara alte detalii.
Pun o schita si pentru gasirea nebuloasei planetare NGC 6567.

Am incheiat cu testarea pe M12 a unui ocular ''bila'' cu lentila o sfera de crown de 10mm diametru si focala de 7.3mm.
Ocularul a fost confectionat de catre Roger Ceragioli.
M12 a fost rezolvat splendid de acest ocular la 169x.
Evident ,cand roiul era in mijlocul campului vizual.
Cand nu-i acolo ,incepe un spectacol psihedelic de lumini si culori.
Dar cand roiul este in centrul campului...superb!

Mircea