-----------------------------------
dreammer54
22 Iul 2019 21:50


-----------------------------------
Pentru ca n-am fost in stare sa slefuiesc asa cum trebuie niste filete, m-am inspirat de ici, de colo si am facut o altfel de montura.
Tot din fitting-uri e facuta, dar lagarele nu sunt filetele teului.
Am luat un teu de alama de 1 1/4, o teava zincata filetata de 1, am taiat 2 fasii de teflon, late de vreo 2 cm.pe care le-am "infasurat" in capetele teului, pe filetele interioare.
Prin ele am trecut teava filetata si gata partea de altitudine.
Bine, asa am crezut eu, insa cand am pus telescopul am realizat ca nu am nici o frana si pica telescopul ba in fata, ba in spate...buna treaba, mi-am zis, uite o montura utilizabila cu telescopul numai in pozitie orizontala!
Asa ca am decupat 2 discuri din placaj de 12 mm., unul are gaura interioara a.i. l-am infiletat intr-un capat al axului de altitudine, celelalt nu a contat prea mult, e liber la miscare in jurul axului.
Am pus pe fiecare disc cate 3 bucatele de pasla, distantate la 120 de grade.
In dreptul a 2 pasle am.data cate o gaura prin care am trecut o bara filetata M6 (n-am avut suruburi asa de lungi, asa ca am taiat dintr-o bara).
Strangand piulitele-fluture, paslele de pe discuri apasa pe gulerul teului (o suprafata mica, de altfel) si telescopul nu mai cade.
Acum, sa-l vad pe teren cat de utilizabil este!

Partea de azimut am facut-o ca la dobson: am taiat un disc de PAL melaminat de acelasi.diametru cu hub-ul trepiedului.
Am gaurit in centru flansa, discul de PAL si hub-ul trepiedului, prin care am trecut un surub M8.
Toate astea stau pe un trepied din carje de aluminiu, facut mai demult.
Contragreutate? Da, e necesara, dar par suficiente 2 kg.de gantera luate din Decathlon.

Sper ca aceasta struto-camila numita montura din "teuri" sa-mi tina telescopul, sa nu ma trezesc ca adun cioburi de pe jos...
Nu ca ar fi greu, 6 - 6,5 kg.cu ocular si cautatoare pe el, dar...voi vedea.

In casa merge foarte lin, chiar daca teava aia filetata pe post de ax de altitudine nu-i tocmai rotunda ca un ax facut la strung.
Daca e ok, urmeaza sa fixez discul de frana cu Epoxy bicomponent pe filetul axului de altitudine.

Sursa de inspiratie: postul lui DAVIDG in care isi descrie  a sa Delmarva pipe mount, de aici: https://www.cloudynights.com/topic/582383-show-us-your-pipe-mount/
Numai ca eu nu am gasit acea reductie de PVC si am improvizat. Ma bate un gand sa merg la vreun strungar sa-mi faca vreo 2 reductii din poliamida sau ceva ce stie el, dar nu prea-mi vine sa mai apelez la.ei....
Si recomandarea lui Erwin privind eficienta franelor pe disc, in cateva postari pe pe acest forum.

Si cateva poze: