-----------------------------------
tudor
13 Iul 2019 12:19


-----------------------------------
Pe langa observatiile pline de obiecte puse de voi, sper sa nu ma fac de ras indraznind sa vorbesc si eu doar de un singur obiect :oops: Este vorba de galaxia M102 din Dragonul.  Sigur sa nu credeti ca am vazut doar un singur obiect pentru ca cerul e plin de stele in orice directie te-ai uita. Asa ca am mai vazut "din mers" prin binoclu si nu numai M40, M3, M103 si altele. 
Dar sa revin la M102. Trebuie sa spun de la inceput ca cerul noptii de 12 spre 13 iulie a fost brazdat zdravan de nori, dar fiind de joasa altitudine veneau si plecau des, descoperind in etape cerul de nord accesibil de pe balconul meu. Acest balcon ticsit cu rufe si flori fiind mica si umila mea reduta de observatii. Instrumentul care mi-a revelat galaxia a fost doar Newtonianul de 130mm f5. Pentru reperare am folosit TeleVue 32mm 50°, dar nu se vedea galaxia la aceasta magnificatie de 20.3x. Urmatorul "glont pe teava" a fost ExploreScientific 20mm 70°. Cu acest ocular parca se distingea ceva cu vedere periferica, semn ca se intampla ceva in zona unde trebuia sa se vada galaxia. Dar galaxia s-a aratat cu adevarat deabia cu ExploreScientific 8.8mm 82°. Galaxia avea un aspect stelar cu o insinuare de alungire de nebulozitate, care se vedea mai bine cu vederea periferica. Cu Kokusai Kohki Fujiyama 6mm 42°, 108.3x, imagina nu se imbunatatise cu nimic. Asa ca, in concluzie, ExploreScientific 8.8mm a fost ocularul ce mi-a arata cel mai comod galaxia. Acest ocular are un camp vizual de 1.1° foarte generos pentru o magnificatie de 73.8x dar si o definitie foarta buna pana pe margini. Caracteristicile astea facandu-l unul din preferatele mele. Am facut si un desen la ocular dar trebuie sa-l trec pe curat. 

Observarea lui M102 are un istoric interesant si alambicat. Acest obiect a fost introdus in lista de observatii de catre Messier fara ca acesta sa-l observe initial, fiind preluat de la  Pierre Méchain ca fiind o "nebuloasa". S-a  crezut ca Pierre Méchain se referea in notele lui la galaxia M101 situata un pic mai jos in Ursa Mare, dar descrierea lui se potriveste foarte bine si cu NGC 5866 care este numit si M102 in zilele noastre. Cu atatea obiecte nu ma mira ca s-au produs si mici incurcaturi ! :)