-----------------------------------
saiph
08 Iul 2019 17:24


-----------------------------------
Aseara pohta ce-am pohtit-o a fost sa colimez mini-luneta mea de 45x300mm , cu obiectiv militar fara acoperiri antireflex ,suspectat a avea pedigree Zeiss.
(...)
Am reusit sa vad urmatoarele obiecte : M22-M28-M23-M24-M18-M17-M16-M8-M20-M21.
(...)
Poate unii cititori ai acestor randuri  se vor fi intreband cu privire la sanatatea mintala a amatorului care in loc de a face observatii cu apertura de 200mm ,''pierde timpul'' facand observatii cu o mini-luneta de 45mm

Ma bucur sa ma numar printre cei care se entuziasmeaza la vederea unui roi stelar intr-un instrument mic :) iar cele mentionate de dl Pteancu vin sa sublinieze capacitatea unui instrument de a aduce o satisfactie invers proportionala cu dimensiunea lentilei atunci cand privesti cerul prin el. Ce-i drept, sa vezi un obiect de magnitudine +12..+13 intr-o galeata de 40-50cm diametru e o experienta greu de egalat. Insa observarea unor stele de mag +8 intr-un roi deschis cu un instrument care are numai 10% apertura mai sus mentionata are un farmec aparte, iar cei care persevereaza, chiar si dupa atatia ani si cu atatea instrumente pe mana sa le foloseasca, nu fac decat sa ateste acest farmec.