-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Iul 2019 19:18


-----------------------------------
Iulian 

Frumoase observatii ,felicitari !
24 e un numar frumos , nu trebuie sa iti faci griji , nu facem intrecere.

Joi 4 Iulie a.c.

Observatii cu dobsonianul Toleascop 200mm F/6.16: am fost binecuvantat cu o pana de curent cu durata de o ora ,incepand cam de la 23:15.Pana de curent a afectat intreaga parte a orasului in care locuiesc asa ca am avut conditii de observatii  cum mi-as dori sa am mai des...cum as accepta chiar in fiecare seara !

-galaxia NGC 6207 de langa M13 se vedea cu privire directa 

-galaxia NGC 5474  se vedea mult mai bine decat vecina ei M101,uimitor de slaba

-am parcurs in lumina integrala sau cu filtru UHC secventa de obiecte : M28-M22-M8-M20-M21-M24-M25-M18-M17-M16.La 154x ,cu filtru (si fara filtru ,mai slab)  se vedea bine nebuloasa Trifid, nu numai roiul.

-nebuloasa Veil Est si Veil Vest s-a vazut mai bine ca de obicei ,fara a fi un obiect luminos.
La Veil Vest se vedea bine, cu privire directa,''coada cometara'' izvorand parca din steaua 52 Cyg

-fara dubii ,indoieli sau ''drept de apel'' s-a vazut bine , cu vedere directa ,portiunea cea mai luminoasa din NGC 7000 ,cea despre care vorbeste si Iulian ca fiind situata intre Xi Cyg si 57 Cyg.
Aceasta zona este indicata de catre Sue French pentru a fi cautata ,numindu-se ''Golful Mexicului''.
Pentru indicatii mai concrete putem  urma indicatiile lui Stephen O'Meara din cartea ''Herschel 400'' ca sa incercam sa vedem NGC 7000.
Nebuloasa NGC 7000 este uriasa ,ati avea nevoie de un telescop RFT si de cer negru pentru a vedea acest obiect.
In Lista Herschel 400 insa nu este inclusa intreaga nebuloasa ci doar acea parte mai luminoasa a ei ,descoperita de catre William Herschel si denumita de el HV-37.

Va prezint mai jos metoda mea de a gasi nebuloasa HV 37 , parte a NGC 7000 /Nebuloasa ''America de Nord''.
Pentru a gasi HV 37 , cautam spre Vest de Xi Cyg  doua asterisme formate fiecare din cate  trei stele egal departate,foarte asemanatoare.
Marea deosebire dintre cele doua asterisme sta in diferenta de luminozitate.
Sirul b1-b2-b3 cuprinde  stele de 8.65mv - 9.54mv.
Sirul a1-a2-a3 cuprinde stele de 10.28mv-11.13mv.
Nebuloasa HV 37 se vede ca o masa nebuloasa alungita ,slab luminoasa,de-a lungul si spre Nord-Est de asterismul mai slab luminos de trei stele.
Pentru a vedea HV 37 corespund si telescoapele de F/6-F8 ,cu siguranta  si cele de F/10,nu avem nevoie de camp foarte mare ca pentru toata nebuloasa NGC 7000.
Atasez doua harti de cautare , obtinute cu ajutorul Aladin Lite ,respectiv Stellarium,adnotate in Paint si cu coordonatele verificate in Vizier prin portalul CDS.
Cu aceasta metoda ,am vazut HV 37 in 2018 ,impreuna cu prietenul si colaboratorul meu Armand Poapa de la Maltaret ,din Padurea Ceala cu luneta ''zoth'' 90x600mm.
Foarte slab ,am mai vazut-o si cu alte dati din Arad dar niciodata atat de pregnant ca in timpul amintitei caderi de curent.

- m-am delectat cand am inteles in sfarsit de ce i se spune roiului NGC 6910  ''Rocking Horse'' ! Intradevar acest roi seamana cu un calut-leagan ,o jucarie pentru copii.Sau ma rog, nu se stie ...poate si pentru altii...

-am rezolvat stele in roiurile deschise NGC 6866 si NGC 6811 ''Hole in a Cluster''

-am incheiat cu rezolvarea excelenta a lui Delta Cyg deoarece odiosul iluminat public a inceput iar sa functioneze.

Mircea