-----------------------------------
tudor
06 Iul 2019 13:50


-----------------------------------
Ma intreb oare cand se vor scrie pagini intregi si despre "instrumentul astronomic "  cu diametru de 1cm . imi pare rau de acest forum cat de mult a regresat in ultimii ani  . sa vorbesti  atat de o asemenea apretura de  2,5 cm  si asa un pret mult umflat  ajunge la pret cat dobson de 25cm  . iti garantez ca eu cu Tasco 10x 42  de 250 lei   vad la intrecere cu tine pe baza de desen toate detaliile si mult peste acest leica  de 2,5  cm .   Binoclistii sunt niste astroamatori ratati nascuti batrani in pragul mortii.  asa sunt eu scriu exact ce gandesc fara menajamente .

Va reamintesc ca la observatii astronomice binoclul este un accesoriu complementar pe langa un telescop, aceste doua tipuri de instrumente fac casa foarte buna impreuna. Binoclurile nu sunt mai bune sau mai proaste decat telescoapele, asa cum un scaun nu e mai bun sau mai prost decat o masa. Sunt doua instrumente diferite care ne servesc noua...e PACE, simbioza, complementaritate, fratietate, prietenie :) :)  nu razboi si COMPETITIE intre ele...Eu de fiecare data cand folosesc telescopul meu newtonian, ma ajut pentru localizare si survolare a cerului si de un binoclu.
Nu stiu de unde inversunarea asta fata de binocluri. Dar nu-i bai!  Si atunci cand o sa pun mana pe un binoclu de 1cm diametrul sigur o sa curga multa cerneala. Pentru ca, la fel ca in cazul lunetelor mici, binoclurile mici mai sunt si o curiozitate a opticii pentru mine. Adica un fel de curiozitate de a masura limitele fortelor optice duse la extrema de jos a aperturii!  Cat despre Tasco 10x42 m-as bucura sa fie asa cum spuneti !! dar cu ce alt binoclu l-ati comparat de sustineti cu siguranta ca e cu mult peste acest Leica la rezolutie? Sau este singurul binoclu din dotare? Daca nu l-ati comparat inca cu alte binocluri nu aveti de unde sti cum se va compara cu altele. Eu insa am comparat 40 de binocluri de aperturi diferite (de la 20mm la 80mm) si cu preturi diferite, asa cum m-am priceput eu, dar sistematic si pe tabele, straduindu-ma sa fiu cat mai exact. Consultand aceste tabele oricand pot spune ca cutare binoclu e egal, mai bun sau mai slab la cutare caracteristica optica decat altul. Eu nu prezint niciodata un binoclu  rupt absolut de contextul altor binocluri, pentru ca numai asa poti face o evaluare mai putin subiectiva (oricum un grad de subiectivitate va fi oricum). Ca si mine initial, vazand ca incap doua astfel de binocluri intr-un singur buzunar, ati cazut in plasa gandului ca la rezolutie nu e asa bun. Dar va spun ca acest mic binoclu a aratat definitie mai mare decat unele instrumente mult mai mari. Cand am spus ca Leica Trinovid 10x25 BCA are rezolutie mai buna decat Nikon Monarch 7 10x42 ED sau Lacerta Elite 10x56 inseamna ca eu cu adevarat am observat acest lucru. Eu probez aceste binocluri in  aceleasi conditii tot timpul. De exemplu definitia imaginii o masor pe aceasi mira de rezolutie, la aceeasi distanta si lumina, de fiecare data facand proba cu cel putin 3 binocluri etalon testate inca o data, rezultatele nu le scot din burta. Faptul ca impartasesc pe forum aceste informatii este un lucru util comunitatii, nu este un regres dupa cum spuneti. Si eu simt lipsa unor review-uri la instrumente mari pe acest forum, dar asta nu e vina instrumentelor mici. Si da, as vrea mult sa am posibilitatea de a proba 40 de telescoape mari unul langa altul, in ritmul si cu acuratetea cu care o fac la binocluri. Dar cand am fizic aceasta posibilitate ? La binocluri e mai usor prin simplu fapt ca sunt mai mici si le poti pune in scenariul comparativ fara mari dificultati!