-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Iul 2019 21:49


-----------------------------------
''Repetitio matter studiorum est'' si n-as vrea sa devina  ''Repetitio matter molestiae est'' dar poate ca unii observatori seniori nu viziteaza sectiunea pentru observatorii juniori , de aceea pun si aici linkul spre ''Celestial Calendar by Dave Mitsky'' pentru Iulie 2019 ,are extrem de multe informatii utile :

https://astroclubgalaxis.blogspot.com/p/va-invitam-ca-la-planificare.html

Sambata 29 Iunie a.c.

Observatii cu telescop Dobson ''Toleascop'' 200mm :

-galaxia 5474 de langa M101
-M101 insasi s-a vazut foarte slab chiar si la 41x in ocularul LV 30mm
-am rezolvat superb ,cu ''nenumarate'' stele ,roiurile sferice M13 si M3
-L-am vizitat si am facut schimb de amabilitati cu M13 deoarece urmaream sa vad galaxia invecinata cu dumnealui ,adica NGC 6207 ,ceea ce am si reusit.
Galaxia se vede spre Nord de un asterism stelar triunghiular si are ,doua stelute foarte slabe in imediata apropiere :una spre Est si alta,cea mai apropiata ,cam la un diametru al galaxiei ,spre Sud.
(Rog onor eventualii cititori sa considere indicatiile de puncte cardinale la modul cat mai relaxato-aproximant...)
-la sistemul Mizar-Alcor am  vazut o steluta ,imediat langa Sidera Ludovicea ,pe partea opusa de acestea.Pana acum nu am remarcat aceasta steluta.Degeaba am incercat cu Stellarium sau cu Aladin Lite sa o identific ,nu am reusit.
(Dupa memorie,am notat care cred sa fi fost steaua cu pricina ,folosind litera ''N'' de la ...''nova'' ,sa zicem... :P )
-dupa care a inceput dezmatul DSO din Sagetator : M28 si M22 ,ultimul incepe sa fie rezolvat deja la 41x,rezolvat in nenumarate stele la 154x.Minunat si e bafta lui M13 ca roiul acesta este atat de departe in Sud...
-nu departe de M22 se gaseste roiul sferic NGC 6642 dar acesta,desi se vede cu vedere periferica la 41x, este mic de doar un minut diametru dar are o luminozitate de 10.24mv ,se vede binisor,dar totusi palid la 154x
-Cr 367 e un roi rarefiat ,in drumul de la M28 spre Laguna si Trifid
-am parcurs secventa :M20-M21-M24-M17-M18
-alta secventa : M16-M17-M18-M24-M23.
M8 culegea deja mere verzi cand mi-am amintit de ea,nu am vazut-o.
-am incercat sa vad nitel contestatul  roi Mellote 186 in Ofiucus dar campul Toleascopului e prea mic...iaca ,niste stele razlete...
-am incheiat cu M11 si M26.
M11 este un alt obiect glorios ,superb ,rezolvat in multe stele si stelute ,cu o dubla bonus in apropierea sa.

Duminica 30 Iunie a.c.

Observatii cu binoclul Fujinon 7x50mm :

-Mu Boo ca dubla
-Albireo ca dubla
-spre uimirea mea ,am vazut din oras M51 in binoclu ,am  verificat cu dobul de 200mm... :shock: 
-am incheiat partea binoculara cu un mic tur al roiurilor : M13-M3-M92

Observatii cu telescop Dobson ''Toleascop'' 200mm :

-in Sagetator am parcurs secventa : M28-M22-M8-M20-M21-M23-M24-M25-M16-M17-M18.Fara cuvinte!!! Nu-i vreme de dormit !
-am observat planetara NGC 6818 /''Little Gem'' aflata in coltul Sagetatorului dinspre Alfa-Beta Cap.
''Galaxia lui Barnard/NGC 6822'' a pus paznicii sa ma dea afara din club,deci n-am vazut-o
-am incheiat cu observarea Nebuloasei Veil Est/ Vest ,se vedea foarte lesinata ,asa ca am inchis, ''observator'' in greva japoneza aici impotriva poluarii generalizate a mUE!

Mircea