-----------------------------------
tudor
02 Iul 2019 21:41


-----------------------------------
Swarovski 7x42 vs Nikon HGL 8X32
Am avut ocazia datorita lui Erwin sa compar fugitiv aceste doua binocluri doar pe timp de zi in curtea Institutului Astronomic din Bucuresti. Insa, cu cativa ani urma, am avut ocazia sa privesc  prin acest Swarovski si la o sesiune astro pe un cer destul de bun, si am ramas placut surprins de calitatea acestui binoclu.
Swarovski este un porro austriac de o generatie mai veche, cu reglare a focusului pe fiecare ocular, avand si un reticol/gradatie pe obiectivul drept, iar Nikonul este un roof japonez mai modern.

Mecanica si finisale
Constructia binoclurilor este foarte solida. Din punct de vedere mecanic amandoua instrumentele fiind foarte exacte si precise. La Swarovski armura de cauciuc este "osoasa", fiind foarte tare ce iti da impresia tactila ca ar fi din metal, atata doar ca nu e rece :)  Swarovski are un design militar, dar cu o ergonomie destul de confortabila. Nikonul are insa un design putin mai futurist cu o armura cauciucata placuta la atingere. La Nikon stratul antireflex este verde/albastrui pe oculare si pe obiective, iar pe prisme este auriu . La Swarovski tratamentul antireflex este pe toate elementele optice de o nuanta mov/albastrui. 

Optica
Contrastul Swarovski-ului este uimitor, fiind mai mare decat al Nikonului.
Rezolutia pe centru este foarte buna la Nikon, dar la Swarovski am impresia ca parca e cu foarte putin mai mare. Dar cred ca e aproape egalitate caci poate am avut aceasta impresie si datorita contrastului ridicat al Swarovkiului
Rezolutia pe margini este asemanatoare in amandoua instrumentele, fiind una excelenta (aproximativ 95% din campul vizual)
Campul vizual este marele minus al Swarovski-ului fiind doar 6.5°, prea mic pentru un binoclu 7x42. Insa Nikon HGL 8x32 are un camp mare de 7.8°
Luminozitatea am estimat-o in zone umbrite ca fiind mai mare la Nikon, avand o transmisie a luminii excelenta. Si asta chiar comparand prisme roof Schmidt-Pechan/ apertura 32mm cu prisme porro/ apertura 42mm . Aici antireflexul mai modern isi spune cuvantul.
Aberatiile cromatice sunt mai bine gestionate la Swarovski.
Distorsiune campului vizual este un pic mai mica la Swarovski, dar nici la Nikon nu este suparatoare.
Distanta de privit la oculare este un pic sub limita utilizarii cu ochelari la Swarovski fiind sub 14mm, iar la NIkon este foarte generoasa de 17mm.
Redarea culorii alb are o tenta galbuie evidenta, iar la Nikon este foarte naturala.

Sa nu uitam ca Swarovski 7x42 fiind un porro are o imagine cu un puternic aspect tridimensional.

Concluzii
Trebuie tinut cont ca cele doua binocluri vin din generatii diferite, avand si sisteme constructive diferite. Pe scurt avantajele Swarovski-ului in fata Nikon-ului sunt: contrast excelent, aberatii cromatice si distorsiuni un pic mai estompate. Iar avantajele Nikon-ului in fata Swarovski-ului sunt: transmisia luminii mai buna, campul vizual mai mare, redarea culorii alb mai exacta. Deasemenea  distanta de privit la oculare este mai mare facand folosirea Nikonului mult mai "prietenoasa".