-----------------------------------
Alex Oprea
30 Iun 2019 23:24

Newton 200mm
-----------------------------------
Salutare,

Cum acesta va fi primul meu telescop nu vreu sa dau gres, asa ca va cer si opinia voastra. Dupa lunga perioada de documentat si facut rost de bani :D am ajuns la concluzia ca un dob de 200 e cea ce vreu.

In primul rand bugetul meu actual este de cam 1700 lei (maxim 2000 lei) si as vrea sa investesc in cea mai mare apertura posibila, deci 200mm. De precizat ca observatile le voi face in mare parte la casa bunicilor(30 km de Ploiesti, seeing destul de ok cu putina poloare luminoasa).

Pana acum am pus ochii pe un tub de la sw la care intentionez sa construiesc o monutara dob din lemn.
Cea ce am observat este ca tuburile optice se gasesc majoritatea la f/5, iar cele care vin cu monutura dob la f/6. Este o difernta mare intre f/5 si f/6 (in afara de putina coma de la f/5)?

Pe de alta parte ce este mai rentabil un telescop care vine doar cu un super plossl sau unul care vine cu un barlow si doua oculare (presupun kellner)? Si se merita un focalizator cu microfocus pentru vizual?

O ultima intrebare, este o difenta de calitate (optica in principal) intre firmele disponibile pe piata(sw orion omegon ts optic)?

P.S.: Iau in considerare si achizitia unui telescop SH dar nu prea au mai aparut anunturi cu cea ce caut in ultima vreme.