-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Iun 2019 19:31


-----------------------------------
Luni 3 Iunie a.c.

Observatii cu dobsonian Toleascop 200mm F/6.16:

-am verificat daca telescopul era fezandat pe imaginile roiurilor sferice M92 si M13 :se vedeau multe stele rezolvate deci telescopul era acomodat termic

-aveam nevoie de mariri mai mari deoarece am cautat si am gasit nebuloasa planetara NGC 6210/''Turtle'',aflata intre stelele Delta Her/Sarin si Beta Her/Kornephoros.Am vazut un mic obiect cetos circular ,fara stea centrala si fara detalii.

-pentru comparatie ,am observat si planetara NGC 6543 /Cat's Eye,aceasta avand cam aceeasi dimensiune aparenta ca ''Testoasa'' dar este mult mai luminoasa iar steaua ei centrala este aproape tot timpul vizibila in telescopul meu.

-cand privim spre nebuloasa planetara Cat's Eye putem bifa ''observarea  :wink: '' unui obiect imaginar si anume a Polului Nord Ecliptic ,aflata in acelasi camp cu NGC 6543 ,la doar 10' distanta de la planetara spre steaua Zeta Dra.

-am dorit sa revad spectaculoasa stea dubla Psi 1 Dra ,foarte luminoasa in dobsonian dar pe care am rezolvat-o si cu binoclul

-am observat apoi roiul deschis Dolidze-Djimselejsvili 9 gasit la inca odata distanta de la Mu Her - Zeta Her ,vector din Zeta.
Atat Stellarium cat si Aladin Lite cam amutesc atunci cand vine vorba despre asemenea ''specialitati''.
Am avut mai mult succes cu Atlasul Dreistein.Danke Schoen !

-mi-am incercat iar puterile sa vad galaxia NGC 5474 de langa M101 dar a fost in zadar.
Daca M101 a fost acasa dar fara mare chef de  a socializa cu mine ,celalalta galaxie m-a tratat,cum sa zic ...  cu  totala indiferenta! :P 
La 154x parca,parca am vazut cu vedere periferica  o usoara ceata de lumina ,formand un triunghi (aproximativ) isoscel cu doua stele ,una putin mai luminoasa ca cealalta.
Stelele erau orientate pe directia aproximativ paralela cu asterismul in forma de sageata pe care-l folosesc pentru cautarea galaxiei M101 si cred ca au fost stelele HD 123518 de 7.1mv si HD 123554 de 9.4mv.
Ei bine ,draga galaxie antisociala , te asigur ca la primul star-party cu howitzerul de 315mm al astroclubului nu vei mai scapa si te voi vedea !

-mi-am gasit mangaierea in imaginea superba a galaxiilor M81 si M82 si a roiului M56 ,rezolvat in stelute infime 

-am rezolvat dubla Delta Cyg si am incheiat cu imaginea stelar-reptiliana a roiului deschis NGC 6910 pe care insa unii il vad ca pe un calut-jucarie ''Rocking Horse''.

Marti 4 Iunie a.c.

Am avut o scurta sesiune de observatii cu dobsonianul Toleascop 200mm :

-am inceput cu rezolvarea roiului sferic M3

-am incercat o metoda de a gasi Lantul  Markarian ''la plezneala'',folosind  cautatorul RDF tintit la jumatatea distantei dintre Vindemiatrix/Epsilon Vir si Denebola / Beta Leo.
Distanta este mare ,jumatatea distantei nu este chiar usor de gasit,deci masurati si ajustati cat de precis puteti.
In plus, va sfatuiesc sa cautati in ocular in campurile aflate imediat la Nord de acest punct median.
Una peste alta ,din trei incercari a reusit una.
Cautarea Lantului Markarian prin aceasta metoda a durat  in total mai putin de cinci minute.
Am confirmat succesul observand galaxiile M84 ,M86 si a galaxiei din curbura Lantului , NGC 4473

-am rezolvat multe stele in roiul sferic M5 si am observat dubla invecinata cu el STF 1930 ,o dubla inegala de 5mv si 10mv si cu o separatie de 11''

-am revazut asterismul ''Napoleon Hat'' dar norii au inceput sa ma impinga spre Sud

-in putinul timp ramas am admirat dubla Beta Scorpi si am rezolvat in patru componente steaua Mu Sco folosind ocularul Seben zoom setat la focala de 8mm pentru G= 154x.Apoi norii au inchis cerul.

Mircea