-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Iun 2019 22:22


-----------------------------------
Iulian

Iar ai facut progrese pe partea de astrofoto ,fotografiile sunt reusite ,felicitari !
Cine ar zice ca un EQ1 e capabil de asa ceva !?

La vizual intradevar acum ne aflam in partea stelara /de roiuri a anului astronomic.
IC 4665 l-am observat recent prin luneta de 60mm ,mersi ca ai amintit de ''balena'' de NGC 6633, e un roi deosebit,mare si discret,bine ascuns in Calea Lactee.

Continui actualizarea jurnalului meu de bord cu data stelara 24042019...

Miercuri 24 Aprilie a.c.

Observatii cu dobsonianul Toleascop 200mm F/6.16 :

-am  inceput cu reobservarea galaxiei NGC 2903 in Leul,nu am vazut detalii suplimentare

- nebuloasa planetara M97 ,slab luminoasa si cu contrast scazut ,vizibila  fara filtru dar cu dificultate

-am vizitat galaxiile M94 si M106 in CVn , M94 fiind mai luminoasa iar M106 este mare 

-galaxia NGC 2859 din Leo Minor ,la Est si in acelasi camp la 41x cu steaua Alfa Linci,vazuta ca o galaxie mica si slab luminoasa ...un fulg de lumina

-am incheiat rezolvand Alkalurops /Mu Boo , Castor a carui frumusete nu piere in nici un telescop si nu tocmai lejera dubla k Gem care are Delta mag=6.3 mv.

Joi 25 Aprilie a.c.

Observatii cu luneta ''zoth'' 90x600mm , G=21.4x/ ER 28mmx2'' si 100x/Radian 6mm :

- roiurile M37 si M36 s-au vazut slab luminoase si cu stele putine din cauza conditiilor locale de cer

-am revizitat (nu se poate sti pentru a cata oara ) Castor ,vazuta ca o stea tripla AB-AC,cu C aflata la 70' de A.
Am citit ca fiecare dintre cele trei stele ,este la randul ei o dubla spectroscopica.
In StelleDoppie insa vad ca exista un al treilea companion D ,situat la 3 ' la SV si care pana acum a scapat augustei mele atentii.:| 
Deci la toamna ,iata un bun temei sa-l spionez din nou pe Castor.

-Eskimo Nebula NGC 2392 s-a vazut bine ,fara stea centrala sau alte detalii

-in campul de aproape trei grade a fost usor de gasit roiul sferic M3 

-am observat apoi cu luneta cateva galaxii :M94,M51+NGC 5195 vazute ca doua obiecte cetoase ,slab luminoase ,M104 si M60


- a urmat distractia principala a serii in cursul careia am parcurs itinerariul spre Lantul Markarian : M60-M59-M58-M87 cu o scurta deviatie spre M88 si M90

-la Vest de dubla Struve 1689 am observat galaxiile NGC 4754 si NGC 4762

-am incheiat cu observarea galaxiei M99 din zona stelei 6 Com , M98 nu a fost vizibila

Sambata 18 Mai a.c.


-am rezolvat dublele STF 1878 / separatie 4.1'' si STF 1882/ separatie 11.4'' la 103x/Zoom Seben la f=12mm.La acest grosisment se vad ambele duble ,in acelasi camp,rezolvate ca o alta ''dubla-dubla''

-OSigma 123 sau STTA 123 este o dubla de 6.65mv/7mv ,foarte deschisa la o separatie de 69''

-RY Dra este o stea carbon variabila de clasa spectrala C7 I,a carei luminozitate variaza intre 6.2mv si 6.9 mv.Nu am incercat sa-i estimez luminozitatea dar in orice caz este cu generozitate accesibila aperturii de 200mm

-STFA 25 sau Struve 25 este o tripla foarte deschisa ,arata mai degraba ca un asterism stelar.
Eu am notat : ''... un asterism triunghi dreptunghic 30/60...'' iar pe schita sunt doua stele mai indepartate despre care  am notat ''aprox. egale'' cu o a treia stea notata drept ''slaba''.
Notele mele pareau sa nu concorde cu datele din StelleDoppie asa ca am cautat aceasta stea cu Aladin Lite ,sub codul HIP 64522.
Ceea ce am vazut in Aladin Lite m-a multumit ,nu exista mari discrepant doar ca unghiul la varf al triunghiului nu este de 90 grade ci de 73 grade.
Indicativul STFA arata ca sistemul a fost descoperit de catre F.G.W. Struve cu luneta Fraunhofer de 9'' de la Dorpat si a fost publicat in primul supliment al catalogului ''Catalogus Novus...''.

-STF 1840 este o tripla cu cei doi companioni cu 3mv respectiv 4mv mai slab luminosi si separatii mari de jumatate de minut respectiv 2.5'.

-STF 1841 este foarte asemanatoare cu STF 1840 AB si se vad ambele in acelasi camp vizual

-am rezolvat STF 2054 la 154x  , dubla din Dragonul cu separatie de 0.9'' 

-am incheiat cu imaginea superba a dublei Psi Dra,numita si 31Dra dupa Flamsteed sau ''Cei doi sacali'' in araba

Mircea