-----------------------------------
saiph
23 Mai 2019 14:30

Re: Sfaturi achizitie telescop
-----------------------------------
(...) as dori sa imi schimb telescopul cu ceva mai bun pentru DSO-uri.
Locuiesc in Cluj, la bloc, si momentan intr-un apartament destul de mic si cu balcon destul de mic deci am o problema cu spatiul. De aici fac majoritatea observatiilor + o data pe luna la tara pe un cer bun. 
Bugetul meu e de 1100, MAXIM 1200 de lei.
(...)
1. Dobson Heritage 130mm Sky-Watcher - nou - 950 Lei
2. Maksutov-Cassegrain Sky-Watcher Mak90EQ1 - nou - 1100 lei
3. Celestron Astromaster 130EQ-MD - second hand, reconditionat - 600 lei
(...)
Merita sa pastrez actualul telescop si sa investesc in oculare bune? Nu cred ca oculare mai bune mi-ar da vedere mai buna la DSO-uri, totusi apertura de 70 e mica.
(...)
Multumesc anticipat pentru sfaturi si scuzati postul asa lung.

bine-ai venit pe la noi.
ia un loc :) un ceai, un cookie? :D

 intr-adevar, spatiile mici nu se potrivesc cu instrumentele mai maricele, din pacate..
avand in vedere toate conditiile (constrangerile) descrise mai sus, probabil un compromis l-ai putea face cu un mix intre solutiile la care te-ai gandit.  adica un instrument de maxim 130mm pe o montura alt-az (eq din balcon... nu prea merge) care poate fi si manuala, daca stii cat de cat cerul si cum sa te orientezi; si de preferat ceva cu raport focal mic, gen F/5, ca sa vezi ceva faint fuzzies. 

 ca asa, doar dpdv al dimensiunii, un Mak90 pe AZ3 (SH) te-ar ajuta mult mai mult, dar nu prea da roade pe DSO, e bunicel doar asa, ca spotting scope - tinand cont de obstructia secundarei ajungi tot pe la un 70mm apertura utila echivalenta.