-----------------------------------
saiph
16 Mai 2019 10:00

Re: Soarele reflectat de geam?
-----------------------------------
 (...)Ma gandeam, daca as observa Soarele prin binoclu, dar in loc sa-l privesc direct privesc imaginea lui reflectata intr-un geam sau oglinda, cu un geam de sudura, sau chiar fara filtrare daca materialul estompeaza lumina vizibila destul de mult. 

Pai, asta e si ideea, sa estompezi cat mai mult, de preferat aproape tot - ai zice ca 1% e putin, dar cand vine vorba de lumina solara, chiar si 0.25% este mult pentru ochi. 
Incearca sa vezi, de curiozitate, cat de intens apare discul solar privit numai prin filtre, din cele mai variate (de la banalul geam afumat, la geamul de sudura si pana la filtrele solare de astronomie), sa vezi care e impresia. Si sa creezi suficienta umbra in jurul filtrului, ca sa nu influentezi ochiul in vreun fel. Iar daca apare mai intens decat o bulina de hartie (alba sau colorata) pe o bucata de velur negru, las-o balta. Gandeste-te ca vei amplifica apoi acea lumina printr-un instrument. Nu te juca......

Ideea mea era ca geamul sau oglinda nu reflecta intregul spectru solar, si infrarosii sau ultraviolete sau ambele din lumina directa nu mai prezinta un pericol. Si grija mea ramane doar intensitatea luminii vizibile reflectate.

De unde esti atat de sigur ca reflexia nu contine toata semnatura spectrala a soarelui, inclusiv in afara domeniului vizibil? In afara de geamul de sudura (#14), nici o alta sticla de uz curent nu are capacitatea de a filtra eficient (si nu prin reflexie!) o parte din radiatia UV si IR a soarelui. E testata treaba asta, nu cred ca trebuie sa te conving eu in vreun fel. In rest, solutiile specializate pt observatii solare sunt cele mai recomandate - filtre full aperture din sticla speciala sau din folie laminata puse in fata obiectivului  :!:   Daca nu vezi prea multa lumina "alba" (integrala - pe tot spectrul vizibil) asta nu inseamna ca retina nu se poate praji la foc mic in IR-ul care trece ca prin branza printr-un filtru necalibrat. Si cica umbla vorba ca nici nu simti, doar... vezi ca nu mai vezi.

Voi ce crede&#539;i, cat de sigur este?
Spre zero.  
Serios acum, nu e cazul sa faci astfel de experimente riscante, chiar periculoare de-a dreptul. 
Mai ai nevoie de ochi!.. Play it safe! ;) 
Poate cel mai la-ndemana filtru natural este ceata densa, dar si atunci este foarte riscant pentru ca nu ai de unde sa stii cu ce viteza se deplaseaza masele de vapori cu densitatea cea mai mare care-ti permit sa vezi discul ala frumos galbui si o data te trezesti cu ditamai blitul in ochi. Not funny..
Iti trimitem noi filtre daca crezi ca e mult 10-20 lei pt o folie Baader ND5 din care sa-ti confectionezi ce ai nevoie, dar nu vreau sa te vad la stirile de la ora 5



Trimis: 30 Mar 2009 23:22

Daca va uitati la soare fara filtru e belea. Se ridica apa la motor, scade presiunea la ulei, ochiul se caleaza, nu mai trage, se arde chiulasa, se sparg cilindrii... :)) Eu am privit eclipsa in '99 (aveam ochelarii speciali dar fruntea era expusa nonstop) si mai tarziu incepeam sa vad stele, cred ca erau cele de la Valcea de la totalitate. Poate am suferit si efectul lentilei lui Einstein si am vazut stelele din spatele Soarelui, care nu se vad cu ochiul liber. Data viitoare o sa iau ochelari de inot, ca la aia primesc casca si nu-mi mai bate soarele in cap :))

Nu stiu daca asta era caterinca ce ziceai acum zece ani, dar in linii mari cam asa se intampla :)


L.E.:  Uite, ca sa punem lucrurile un pic in perspectiva si pentru a face argumentele un pic mai digerabile, am mai spat dupa niste date care sa ne ajute sa intelegem ce si cum cu lumina asta solara si de ce e ea prea multa:
 - [url=https://physics.stackexchange.com/questions/167463/how-much-lux-does-the-sun-emit]AICI e cuantificat fluxul luminos primit de la Soare; ca idee, am si masurat cu un banal telefon si o aplicatie dedicata si a sarit de 130000 (desi nu stiu cat de bine calibrat era..  adica de vreo 250 de ori valoarea normala pt lucrul la birou, sau de vreo 60 de ori valoarea din salile de operatie din spitale); Wiki zice alta poveste in schimb
 - [url=https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lux]AICI explica ce e cu lucsii astia
 - iar [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Sunlight]AICI e un pic detaliata compozitia luminii solare

Deci, ca sa avem o idee, groso-modo, 5% cat ar insemna diminuarea luminii solare incidente in cazul reflexiei partiale la unghiul Brewster (pt intreg spectrul) vine cam de trei ori valoarea unei lampi de operatie din spital. Sau de vreo sase ori valoarea unei [url=https://besttacticalflashlights.org/]lanterne tactice cu LED. Daca te poti uita direct la oricare din astea doua, chiar si la valoarea lor nominala, macar un minut, si n-ai patit nimic dupa aceea, atunci in mod clar te poti uita si la Soare folosind metoda la care te gandeai. Desi am o oarecare indoiala ca vei putea :D