-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Mai 2019 18:00


-----------------------------------
Banuiesc ca da ,cu compensator adica cu Barlow.
Deci grosismentul va fi maricel iar campul vizual real pe cer va fi mic din aceasta cauza.
Pentru a folosi vizorul binocular fara Barlow , trebuie scurtat tubul.
S-a vorbit la ''Lunete si telescoape'' despre o luneta care are un segment detasabil.
Cei care au achizitionat acea luneta spun insa ca detasarea segmentului ''este cu cantec'' din cauza filetului prea fin deci exista riscul sa ''incaleci'' spirele filetului.
Unul dintre cei care au cumparat luneta (Thomas Jensen), a dat jos definitiv acel segment si fie foloseste luneta in mod binocular fie adauga prelungitor de 120mm pentru modul ''ciclop''.

Eu as vrea sa discutam temerea ta de colimarea newtonienelor.
Ai spus undeva spre inceputul discutiei ca newtonienele trebuie colimate la fiecare utilizare.
Asa este dar numai in cazul newtonienelor ''travel'' cu tub deschis -numite ''truss'' ,cele care se desfac arsice , se transporta demontate si se monteaza ''la locul faptei''.
Ma indoiesc insa foarte tare ca dobsonianul tau de 10'' trebuie colimat la fiecare utilzare ,chiar daca are tubul partial  culisant.Poate,poate , daca vrei sa faci observatii la planete si stele duble cu mariri de 300x sau 400x , e bine de verificat si facut micile corecturi.
In rest , un newtonian pastreaza bine colimarea.
Nu am scris aceste randuri ca sa ma umflu in pene cu telescopul meu dar la dobsonianul meu de 200mm trebuie sa refac colimarea cam de doua ori pe an , in ciuda mai recentelor plimbari chiar si pe un scurt  drum forestier.
Ai incredere si nu taia newtonianul de pe lista din cauza colimarii ,mai ales daca-i un tanc cu tub solid.

Mihai

Foarte frumusel  telescopul tau ''de cavalerie'' ,sa-l folosesti sanatos si la cat mai  multe observatii !

Mircea