-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Apr 2019 20:52


-----------------------------------
Rhemaxos

Vad ca gasirea obiectelor revine ca un leitmotiv.
Makul de 127mm este un sistem la F/12.
Cu Makul poti obtine un camp de un grad cu un ocular de 60 grade.

Nu stiu ce raport are telescopul Cassegrain dar ma astept sa fie un F/15.
Daca-i asa , va avea o focala efectiva de 2,25 metri.
Cu asa ceva sa zici ''mersi'' daca poti obtine un camp vizual efectiv de  40-50 minute cu oculare de 82 grade !

Ma indoiesc ca  telescopul Cassegrain iti va permite utilizarea vizorului binocular fara compensator.
Deci ,in cel mai bun caz, focala va deveni din 2,25 metri una de cel putin 3 metri.

Makul nu are nevoie de compensator pentru vizorul binocular deci vei folosi focala nativa de 1,5 metri ...ma rog ,ceva pe acolo.
Acest telescop va fi mult mai apropiat de ideia telescopului universal, care sa iti arate de toate, decat Cas-ul care este specializat.

Cu toate cele de mai sus , daca as fi cu adevarat interesat de observarea planetelor ,eu as achizitiona telescopul Cassegrain.
Acesta va fi insa si mai neprietenos decat dobul de 25cm deoarece in nici un caz nu va functiona bine pe vreuna din monturile la care te gandesti.
De musai ,atat Makul cat si Cas-ul se pot folosi pe monturi azimutale dar locul lor este pe o montura ecuatoriala.
Iar daca te intereseaza planetele, la ce iti mai trebuie GO TO !?
Oricum niciunul din aceastea doua nu va prezenta detaliile planetare asa ca dobsonianul de 25cm.

Sa nu uit : la Mak vei avea o problema suplimentara.Cautatorul va fi practic inutilizabil pe o montura azimutala, iti va veni in stanga ,jos ,sub tub.Va trebui sa te chircesti sub tub ,sa te faci mic de tot , sa iti rasucesti gatul ca un contorsionist.
Vei vedea ,cu siguranta ,multe stele verzi...Eu le-am vazut ! :P 

Cas-ul e cu totul altceva , pe acela poti sa-l modifici dupa plac.
Mak-ul nu , ''se foloseste cum se serveste''.

Succes,Mircea