-----------------------------------
zoth
21 Apr 2019 11:08


-----------------------------------
Drept instrument de comparatie am luat RFT-ul acromat de la TS de 152 f5,9 care vine insotit si de graficul aberatiei longitudinale (vezi linkul de mai jos).
L-am simulat in soft si am facut comparatii mai extinse cu noua formula optica propusa mai sus.
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2229_TS-Optics-6--f-5-9-Refractor---2-5--R-P-Focuser---Ohara--Japan--Objective.html

Am denumit noul obiectiv "primitiv" din doua considerente:
- se afla intr-un stadiu incipient de studiu
- este intradevar foarte simplu fiind constituit dintr-o singura lentila pozitiva din BK7 cu deschiderea de 150mm si f5,9.

Ca sa pot justifica formula optica a noului instrument trebuie sa vin cu ceva detalii din urma: poate ca unii dintre voi stiu, poate altii nu, sferocromatismul se naste in mare parte in urma procesului de acromatizare a unui dublet. Este daca vreti ca un meci de box unde in ring intra cele doua lentile pozitiva si negativa care se lupta pentru un meci echilibrat.
In cazul acromatelor cu focala lunga protagonistele meciului vor fi doua lentile firave, curburi usoare, puteri optice mici. Vom asista asadar la un meci de categoria "musca" in care daunele finale vor fi mici (sferocromatism mic, incadrabil in limita de difractie).
Cand vorbim insa de acromate RFT lucrurile se schimba dramatic, va fi un meci de categorie grea unde protagonistele vor fi doua huidume de lentile groase, curburi accentuate, puteri optice mari.
Confruntarea se va lasa cu vanatai consistente mai ales spre capetele spectrului vizual (sferocromatism mare).

Este clar cred, din descrierea de mai sus ca pentru un RFT acromat cu pretentii de "verticalitate" nu pot trimite in ring ambele lentile asa incat aleg sa trimit doar una pe care o atentionez de la distanta ca nu va mai participa la un meci de box ci la concursul de frumusete "grasa si frumoasa"!
Atentionarea de la distanta o fac cu un grup de doua lentile mai mici.

Acum sper ca e clara formula optica pe care am folosit-o  :D