-----------------------------------
petrusneacsu
19 Sep 2007 01:43


-----------------------------------
M-am mai linistit citind acest forum. Aseara am iesit la observatii si am mai invatat cerul. Am gasit Galaxia Andromeda M31,  si vecina mai mica. Insa nu se vedea forma care apare in poze. Telescopul meu are oglinda de 254mm si distanta focala de 1200mm.

O pata luminoasa si daca ma uitam mai atent era si ceva granulatie (probabil stelele ce o compun).  Am folosit marirea 120x. Pe M33 nu am gasit-o. E adevarat ca eram in oras si aveam cerul portocaliu de la atatea becuri din oras.

Am gasit si pe M15, am mai cautat cateva dar nu le-am gasit, si mi-am pierdut rabdarea. Ramasesem insa dezamagit ca nu se vede forma lui M31 din poze. Aproape ca nu eram sigur ca e M31 dar ea era ca era acolo unde aparea in harta si se vedea si vecina cea mica ca o pata mult mai mica.

Apoi incepusem sa ma tem ca are ceva telescopul ca nu e bine reglat, m-am uitat la oglinda era ok. Apoi am zis ca poate daca se face observatia in afara orasului am sanse mai mari sa vad forma galaxiei.  

De asemenea pe Jupiter il vad ca o pata luminoasa mare, inconjurat de 3 sateliti si mai era un punct luminos putin mai departat decat celelalte 3.  Din pacate la Jupiter n-am vazut decat pata luminoasa si ceva ca o linie mai intunecata undeva pe el. Insa departe de ce ma asteptam sa vad. 
Sper sa vad macar inelele lui Saturn. 

Acum e adevarat ca era cam aproape de orizont si a trebuit sa urc telescopul pe o masa ca sa pot vedea peste casa vecinului. Din pacate parca fierbea imaginea. Cred ca era de la caldura casei care se racea noaptea si care provoca efect asemenator pe care il are asfaltul fierbinte vara. In plus... masa nu prea era stabila si eram si eu pe ea. Cum ma miscam putin se misca si telescopul.

Interesant este ca, cu o seara inainte gasisem M42 si M43 intamplator. Ma uitam cu luneta cautatoare de aiurea si cand colo le-am vazut.  Pana la M42 si M43 eu nu vazusem decat luna si stelele. 

Credeam ca o sa vad forma galaxiei asa cum e in poze dar probabil ca din cauza poluarii orasului ochiul nu era destul de sensibil ca sa vad mai multe detalii. 

Am folosit harta pe care o are cartea lui Vasile Ureche universul, si cea pentru septembrie a observatorului Vasile Urseanu.

Interesant este ca e un pic bun un cer mai poluat luminos. Se vad doar stelele importante. E ca un filtru care-ti arata doar ce trebuie. Cand e cerul bun, vezi o gramada de stele si pierzi reperele ca se umple cerul de stele.

Sa inteleg ca e normal sa nu se vada galaxiile chiar ca in poze. Si mai am o intrebare legata de comparatia de sensibilitate intre camerele video/foto pentru uz general (pentru publicul larg) si camerele CCD speciale pentru astronomie dar am deschis subiect nou pe aceasta tema la:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1600