-----------------------------------
nobody
27 Mar 2019 14:25

Re: Refractor dilema: Esprit 80, Vixen SD81S, TS Optics 90
-----------------------------------
Cred ca ti-ai format niste pareri gresite:
Un alt posibil dezavantaj inteleg ca este tocmai faptul ca-i triplet: poate pierde la capitolul contrast din pricina elementului suplimentar.
...
Fiind un dublet inteleg ca ar putea avea aberatii cromatice (nu stiu daca vizual sunt atat de deranjante), insa ar castiga la contrast.
...
Mi e teama ca renuntand la un refractor pierd din greutatea mica a telescopului si in al doilea rand nu stiu daca e potrivit pentru astro.
Daca primul pierde la contrast, o face in principal din cauza aberatiilor induse de raportul focal (f/5).  Elementul suplimentar are rolul de a mai corecta aceste aberatii si de a reduce pierderea contrastului.

Aberatiile cromatice degradeaza si ele contrastul, nu doar se manifesta ca un halou sacaitor la obiectele foarte luminoase. Si tripletele pot avea aberatii cromatice (uneori mai mari decat ale unui dublet). Ceea ce conteaza este cate aberatii raman (mai sunt si altele, nu numai cromatice) si in ce fel se manifesta.

In general, refractoarele nu exceleaza nici la greutate si nici la lungime. Acestea chiar nu sunt bune criterii de a alege un refractor fata de alte modele de telescoape. Treaba "daca e potrivit pentru astro" imi scapa. Ai vrut sa zici astrofoto ?

In rest, subscriu la ce s-a zis deja.