-----------------------------------
cristian iacob
27 Mar 2019 00:16

Refractor dilema: Esprit 80, Vixen SD81S, TS Optics 90
-----------------------------------
Buna seara,

zilele trecute am deschis primul meu topic pe acest site intrebandu-va ce parere aveti despre refractorul Skywatcher 120mm. Dupa ce am citit toate opiniile primite si avand in vedere greutatea ansamblului si pretul (incluzand aici si celelalte piese ale sistemului) mi-am dat seama ca e cam mult pentru un incepator vizual. Prin urmare, as vrea sa mai scad din pretentii si sa ma multumesc cu un obiectiv mai mic. Prin urmare, as vrea sa ma invart in plaja 80mm-90mm. Precizez ca desi astrofotografia mi se pare ceva... stelar, pentru inceput m-as limita la vizual pentru a ma asigura ca nu e doar o hachi&#539;ă. Dupa cautari de cateva luni de zile (Skywatcherul de 120mm fiind in realitate ultima mea &#8221;descoperire&#8221;) m-am gandit la urmatoarele trei lunete pentru care m-ar ajuta orice opinie (aplicata fie la sculele in sine, fie principial). Iata-le:

A. Tripletul Skywatcher Esprit APO 80/400 (4 kg, este cel mai scurt). Se bucura de opinie favorabile pe linie din partea catorva cumparatori de pe site-uri straine (5/5 stele). Vine dotat cu oglinda dielectrica de 2&#8221; de la aceeasi firma, un cautator de 8x50, &#537;ină si o geanta de transport foarte eficienta (cu mingi de squash bagate in interior pentru protectie). Are un element FPL 53 si doua elemente BK7. Are focala destul de scurta. Pare sa fie foarte bun pe astro, dar nu stiu cum sta pe vizual. Pe marimi mici si medii as gasi lejer oculare. Pentru puteri mari pot folosi insa un ocular de 2,5mm (Vixen SLV) sau 2mm (Vixen HR), astfel incat sa obtin 160x sau 200x? Am citit review-uri despre lunete (dublet FPL53) de 80mm care au atins fara probleme 208x. Un alt posibil dezavantaj inteleg ca este tocmai faptul ca-i triplet: poate pierde la capitolul contrast din pricina elementului suplimentar. Desi este facut in China, pare ca nu-i chinezarie in sensul clasic al cuvantului.

B. Vixen SD81S/625mm (3,5 kg, este cel mai lung). Este un dublet cu un FPL53, fabricat in Japonia. Are o focala pentru care gasesc mai usor oculare de mare putere (HR are o serie de 1,6 la 3,4mm, dar si multe alte solutii). Un dezavantaj este oglinda care are doua iesiri pentru oculare, dar care se pare ca nu-i de mare calitate, astfel incat mai multi cumparatori au inlocuit-o imediat. Fiind un dublet inteleg ca ar putea avea aberatii cromatice (nu stiu daca vizual sunt atat de deranjante), insa ar castiga la contrast. Este cea mai ieftina varianta daca accept diagonala oferita la pachet;

C. TS Optics 90/600 (4 kg, 50cm lungime). Este un triplet cu un FPL53 despre care producatorul chinez afirma ca are un obiectiv comparabil cu cele facute de LZOS (si totusi...). Are o focala mai versatila decat celalalt triplet, insa nu sunt prea multe opinii despre acesta. Am vazut pe astrobin.com ca poate scoate niste cadre fabuloase. Stiu ca vizual e altceva, insa ma gandesc ca ar putea fi un indiciu al unei optice foarte bune. Nu vine mai cu nimic la pachet (fara sina, oglinda, cautator). Are totusi o geanta de transport. Adaugand celelalte accesorii pare a fi clar varianta cea mai scumpa. Drept atitudine fata de cumparator am citit pe un site de astronomie strain un review dezgustator de prin 2013/2015 despre politica TS Optics in caz de reclamatie (calitate jalnica a primului telescop, dupa care inlocuit dupa multe tergiversari cu un altul la fel de ingrozitor, urmat de anularea tranzactiei si returnarea banilor). Poate s-or mai fi desteptat intre timp, insa dintre cei trei producatori sus-mentionati, de ei imi e cel mai teama. 

Daca imi spuneti ca dintr-o focala de 400 de mm pot obtine un 200x (cu ocular de 2 mm) sau macar un 160x (ocular de 2,5mm) si ca nu pierd prea mult din contrast, as lua Espritul fara doar si poate. Exista vreun minus dpdv optic al unei focale atat de mici daca vrei sa obtii o putere de marire mare? Ocularelor Vixen HT, cu care as vrea sa obtin puteri mari, le gasesc un singur defect, campul vizual de doar 42 de grade, dar ma gandesc totusi ca ar trebui sa fie suficient pentru stele, planete, Luna.

Va multumesc.