-----------------------------------
petrusneacsu
16 Sep 2007 08:41

Re: Nu recomprimati fisierul initial.
-----------------------------------

Cei 60 de kilo sunt doar o iluzie. Nu s-a adaugat informatie. S-a micsorat eventual rata de compresie. Cei 60 de kilo sunt rezultatele artefactelor adaugate peste imaginea initiala de catre algoritmii folositi, atat la prelucrare cat si la salvare.


In general algoritmii de comprimat imaginile se bazeaza pe faptul ca statistic pentru imagini din mediul obisnuit (terestre) probabilitatea ca doi pixeli alaturati sa aiba culori si luminozitati apropiate, e foarte mare. Si atunci se memoreaza doar diferentele dintre pixeli. La semnalul video tv de exemplu se mai presupune si ca doua cadre succesive sunt aproape identice, si aici are loc un fenomen asemanator si se extrage doar diferenta dintre cadre. De aceea si formatele video (pt. filme) comprimate atunci cand imaginea este foarte dinamica, calitatea este mai proasta (pixeli mari, sau cadre mai putine).

Revenind la diferentele de marime (in kb) intre cele doua imagini, eu presupun ca marind contrastul, algoritmul formatului jpg a descoperit pixeli luminosi (stelele) mult mai diferiti de vecini si atunci diferentele dintre pixelii vecini sunt mai mari, iar necesarul de informatie creste. 

Incercati cu un singur pixel alb pe un fond negru (un bmp facut in paint de exemplu). Apoi faceti-l jpg si fortati compresia mult. O sa vedeti ca in loc de un pixel alb inconjurat de pixeli negrii o sa aveti un pixel alb, inconjurat de unii gri si apoi urmeaza cei negrii. JPG-ul are probleme cand diferentele dintre pixelii vecini sunt mari.


Singurele formate (comune) care conserva intacta informatia initiala sunt .bmp (necomprimat) si .rle (run-length-encoding) (asemanator cu zip) 


Mai e formatul PNG, care din cate stiu nu pierde informatie, si poate fi folosit chiar ca imagini in paginile web (browserele il cunosc) deci e destul de comun. Chiar Paint-ul windows-ului il stie.

Despre formatul Portable Network Graphics (.png):
http://office.microsoft.com/ro-ro/excel/HP030770241048.aspx

Eu uneori ca sa vad cat de mult afecteaza o imagine un format oarecare fac o captura la ecran, salvez BMP, si apoi incep o convertesc in formatul necunoscut. De exemplu la un jpg comprimat moderat, se vede clar faptul ca afecteaza destul de mult imaginea mai ales in zonele in care se schimba brusc culoarea ori luminozitatea.

Puteti vedea diferente dintre jpg, png, avantaje si dezavantaje la:
http://www.xf.ro/forum/showthread.php?t=258

Dar decat BMP chior, mai bine un bmp comprimat zip, sau un PNG mai maricel dar nu ca BMP-ul original.

Acum vine si intrebarea mea: Multe camere foto si video dau imaginile in format jpeg. Asta inseamna ca deja avem o alterare a imaginii initiale, si nu putem face nimic. :(