-----------------------------------
starbuck
20 Mar 2019 13:02


-----------------------------------
Bine ai venit pe forum !

Ceea ce se doreste e impulsul firesc de optimizare a costurilor gasind un telescop bun la toate. Din pacate acesta nu exista dupa parerea mea. Banii pe care ii vei da pe accesorii vor dubla cel putin pretul achizitiei initiale (oculare corectate, reducator de focala si corector planeitate, obiectiv apocromat la lunete sau corector coma - newtoniene, motorizare montura). 
Conditiile de observare sunt importante si determina (sau asa ar trebui) alegerea telescopului in conditiile unui buget rezonabil. Daca ai masina sau oricum posibilitati de transport in zone cu cer de tara sau negru (departe de zone locuite dupa cum ai mentionat) atunci un telescop mare (newtonian 300mm sau 350mm F/5 sau F/8 ) e alegerea optima.
Daca stai la apartament de bloc in oras sau casa bombardata de iluminatul stradal atunci un telescop de apertura redusa e mult mai recomandat (de ex. Newton 150mm F/5, Mak 127mm sau 150mm F/12).
Referitor la apertura lunetele sunt mai scumpe decat reflectoarele echivalente (de aceeasi apertura si distanta focala). 
Legat de montura e mai rentabil sa-ti iei una care sa suporte greutate marita din start decat un upgrade ulterior. La puteri mari de marire (sau astrofoto) vei avea nevoie de motorizare (cel putin autotracking).
Abia mai departe urmeaza criteriile bazate pe tipul de observatie dupa parerea mea. De obicei un telescop de apertura mare asa zis orientat pe DSO (cu o corectie buna a erorilor optice) face fata foarte bine si la planete in conditii hai sa zicem normale de seeing. Faptul ca o apertura redusa reduce perturbatiile de seeing e doar o imbunatatire aparenta, asta nu inseamna ca vei vedea mai multe detalii fata de un telescop cu apertura mare. Invers nu este valabil. Apertura mare inseamna lumina si detalii. Din cate stiu eu nu exista nimic (la costuri umane) care sa le poata inlocui. Legat strict de lumina mai sunt camerele si ocularele cu tehnologie starlight dar in locul lor mi-as cumpara mai bine o casa :).  Am tot respectul mai ales pentru lunetistii de 60mm :) unde observatiile sunt abordate la nivel de provocare si spectacol pe seama aperturii la limita inferioara acceptabila a observatiilor astronomice dar in final acesta este adevarul.
Dupa cum vei vedea nu exista o reteta exacta pentru alegerea telescopului perfect all-rounder. De fapt alegerea unui telescop reprezinta o provocare exclusiv individuala pentru fiecare pasionat si face parte din pregatirea si evolutia lui in acest domeniu.
E bine de mers la un astroclub si de testat multe telescoape. E o buna ocazie de a studia atat posibilitatile instrumentelor cat si conditiile in care sunt utilizate.

Spor la observatii si distractie placuta !