-----------------------------------
cristian iacob
20 Mar 2019 00:39

Skywatcher 120/900 EvoStar ED
-----------------------------------
Buna seara!

Avand in vedere ca sunt la inceputul a ceea ce sper ca va deveni o adevarata pasiune (astronomia), as vrea sa va intreb ce parere aveti despre un telescop refractor Skywatcher 120/900 EvoStar ED ( https://www.astroshop.ro/telescoape/skywatcher-refractor-acromat-ap-120-900-evostar-ed-ds-pro-ota/p,15058#tab_bar_1_select ) si despre cateva accesorii la care m-am gandit dupa ce am intors-o pe toate partile. Precizez ca fiind un incepator l-as folosi pentru observatii vizuale. Daca voi simti ca m-a prins cu adevarat acest &#8221;virus&#8221;, voi fi bucuros sa incerc si astrofotografia, insa pentru moment ma voi limita doar la vizual. 

As vrea sa mentionez faptul ca imi doresc mult un telescop refractor, pe cat posibil apocromat, datorita detaliilor si contrastului pe care inteleg ca le poate oferi in principiu un asemenea instrument, dar si pentru ca undeva in adancul sufletului sper ca intr-o buna zi sa fac si astrofotografie. De asemenea, doresc sa-l folosesc in ordinea interesului pentru urmatoarele (unde pe primul loc este partea pe care o consider mai interesanta):
1. galaxii. De departe este ceea ce ma fascineaza cel mai mult;
2. planetele si satelitii accesibili. Ma fascineaza ideea de a putea vedea satelitii Europa si Enceladus - poate cele mai plauzibile corpuri din Sistemul Solar unde ar putea exista viata);
3. nebuloase de toate felurile;
4. Luna;
5. roiuri globulare si roiuri deschise.

As vrea sa punctez cateva plusuri si minusuri asa cum le banuiesc eu. Sa incepem cu partea buna:
- diametru generos al obiectivului;
- fiind un dublet se raceste mai repede decat un triplet;
- intrucat nu are decat doua lentile cantareste mai putin decat un triplet;
- are sticla FPL 53 si BAK7 (facuta de Schott AG);
- daca este apocromat mi se pare ca e un pret bun pentru o asemenea apertura;
- raportul focal de 7,5 pare a fi unul echilibrat pentru un dublet cu sticla FPL 53;
- la un diametru al obiectivului de 120mm cred ca intr-o seara buna intre doua comune indepartate as putea vedea obiecte de +13 magnitudine.

Iar acum partea negativa:
- este un dublet care chiar si cu a lui FPL 53 nu stiu daca poate juca in aceeasi liga cu un triplet cu FPL 53 sub aspectul contrastului si al detaliilor;
- fiind un dublet nu stiu daca este cu adevarat un apocromat si de aici probabil consecinta mai grava - cred ca are si ceva aberatii cromatice;
- are cam 92 de cm.lungime ceea ce este destul de mult si ma gabdesc ca pot avea probleme cu echilibrarea acestuia pe montura.

Acum m-am gandit la cateva accesorii. Pentru oculare as merge pe gama SLV (50 de grade campul vizual aparent si un eye relief de 20mm - port ochelari) a japonezilor de la Vixen: un 25mm pentru camp vizual mare, desi aparent galaxia Andromeda nu ar incapea integral, 9mm pentru o marire accesibila chiar si pentru conditii nu tocmai ideale si un 4 mm pentru Luna, planete, galaxii. Imi face cu ochiul si unul de 2,5mm, insa nu stiu daca in viata reala poti utiliza o putere de 360X chiar si cu un refractor de 120mm.

Cred ca ar fi utile doua filtre - UHC si O lll, ambele pentru nebuloase. Desi un hidrogen Beta suna bine, as vrea sa tin pretul total intr-o limita rezonabila si inteleg ca pe vizual nu sunt atat de multe tinte pentru acest filtru. Cum galaxille emit cam in tot spectrul vizibil, inteleg ca nu se recomanda sa le privesti prin filtre, deoarece nu faci decat sa le estompezi.

O mare nebuloasa este pentru mine greutatea pe care ar trebui sa o suporte montura. Cum bugetul meu este limitat, m-as orienta catre una Alt Azimutala fara Go To. Imi place Vixen Porta ll, insa pare ca suporta maxim 5 kg., iar tubul cu inelele si sina aferenta are un 5,1 kg. Mi-ati putea recomanda o montura Alt Azimutala care sa sustina sa zicem un 6-7 kg cu brio? 

Precizez faptul ca observatiile le-as face undeva in mediul rural undeva la un 30-40 de km de Bucuresti. Sigur as gasi o margine de drum/drum de servitute cu cea mai apropiata comuna la un 5 km. 

Va multumesc pentru orice idee in legatura cu cele de mai sus.

Cristian